Си Дзинпин беше преизбран за президент на Китайската народна република.

...
Си Дзинпин беше преизбран за президент на Китайската народна република.
Коментари Харесай

Първи в историята на Китай. Си Дзинпин беше преизбран за президент за трети път

Си Дзинпин беше избран отново за президент на Китайската национална република. Той стана първият водач в историята на Китай, определен за трети петгодишен мандат, заяви организация Синхуа.

Депутатите от Националното заседание на народните представители гласоподаваха единомислещо в негова поддръжка с 2952 гласа. Друг претендент нямаше. Той беше избран отново и за ръководител на Централния боен съвет.

Президентът и началник на Китайската комунистическа партия (ККП)Си Дзинпин е на поста от ноември 2012 година, като през октомври 2017 година беше одобрен за втори мандат. Конституцията на страната беше променена през 2018 година, с цел да се отстрани ограничаването за броя на президентските мандати.

Формално в Китай има няколко политически партии. Конституцията на страната обаче категорично планува водещата роля на ККП. Си Дзинпин стана общоприет секретар на Централния комитет на контролно-пропусквателен пункт през 2012 година, а през 2017 година и 2022 година беше избран отново.

Миналата година името на Си Дзинпин и неговите политически хрумвания бяха добавени към устава на ККП - чест, която преди този момент е била оказвана на двама китайски водачи преди него - Мао Дзедун и Дън Сяопин .

Първият мандат на към този момент 69-годишния президент беше белязан от твърда битка с корупцията в китайския държавен уред. За пет години над 100 високопоставени чиновници бяха подведени под отговорност. Много от тях са сегашни или евентуални съперници на водача.

В резултат на това Си Дзинпин и неговите поддръжници са съсредоточили задоволително власт в ръцете си, с цел да образуват сами напълно политбюрото и като цяло той ускори властническото ръководство на страната.

Той обаче удължава мандата си на фона на все по-враждебните връзки със Съединени американски щати и Запада поради Тайван , поддръжката за Русия, търговията и човешките права. В същото време стопанската система на Китай е повишена единствено с 3% предходната година, което е измежду най-лошите резултати от десетилетия.

" През своя трети мандат Си Дзинпин ще би трябвало да се концентрира върху икономическото възкръсване “, разяснява Уили Лам - старши помощник в американския мозъчен концерн Jamestown Foundation.

„ Но в случай че продължи с това, което прави до момента – по-строг партиен и държавен надзор върху частния бранш и борба със Запада – изгледите му за триумф не са обнадеждаващи “, добави той.

През февруари стана известно, че Си Дзинпин възнамерява посещаване в Москва. Това ще е първата аудиенция на китайския водач, откогато Русия стартира пълномащабно навлизане в Украйна преди година. Съобщава се, че Пекин има желание да убеди Кремъл да не употребява нуклеарни оръжия в Украйна. Неотдавна президентът Владимир Путин спря присъединяване на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия - последното останало руско-американско съглашение за надзор над нуклеарните арсенали.

Междувременно китайското държавно управление прикани за прекъсване на огъня сред Украйна и Русия и за започването на мирни договаряния в проект за преустановяване на спора от.

Китай обаче обмисля доставка на дронове, артилерия и муниции за Русия, оповестиха CNN и The Wall Street Journal на 25 февруари, базирайки се на източници, осведомени с американското разузнаване. По-рано Пекин отхвърли проекти да доставя оръжие на Москва.
Другите двама огромни прародители
Мао Дзедун - считан за бунтовник и теоретик на комунизма, е водач на ККП от нейното учредяване през 1949 година до своята гибел през 1976 година, като през този интервал е отпред и на Китайската национална република.

Неговото ръководство се свързва най-много с по този начин наречената Велика пролетарска културна гражданска война, известна просто като Културна гражданска война, която в действителност е всеобща акция от 1966 до 1976 година, ориентирана против партийци и интелектуалци. Те са избрани за предатели, тъй като са проводници на капитализма и желаят да прокарат " буржоазна тирания ".

Този интервал е изпълнен с принуждение и гнет, при който са премахнати хиляди водещи интелектуалци и са унищожени културни монументи на хиляди години. Ситуацията довежда страната съвсем до революция, а с цел да възвърне реда Мао Дзедун подрежда армията да поеме контрола, което води до действителна военна тирания. Смята се, че жертвите и хората, докарани до самоубийство в този интервал може да са достигнали до 2 млн. души .

Периодът завършва със гибелта на Мао 10 година след началото му.

Дън Сяопин - самият преследван от Културната гражданска война, е висш водач на Китайската национална република от декември 1978 година до ноември 1989 година и е считан за един от най-забележителните китайски държавници. Той е определян като съществена движеща мощ за китайския път към социализма, при който партията резервира политическия си монопол, само че дава необятни благоприятни условия за частна самодейност в бизнеса.

Той прави серия от широкомащабни промени на пазарната стопанска система, които му печелят репутацията на „ Архитект на съвременен Китай “. Смята се, че точно той способства страната да се трансформира във втората по величина в света по номинален Брутният вътрешен продукт през 2010 година

Наследството му обаче остава опетнено от неговото позволение за използването на мощ против продемократичните стачкуващи на площад Тянанмън през 1989 година Товага стотици умират, а доста други са хвърлени в пандиза.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР