Швейцарско-холандската компаня Allseas съобщи, че прекратява довършителните работи на големия

...
Швейцарско-холандската компаня Allseas съобщи, че прекратява довършителните работи на големия
Коментари Харесай

Със санкции САЩ блокираха довършването на "Северен поток 2" и "Турски поток"

Швейцарско-холандската компаня Allseas заяви, че приключва довършителните работи на огромния газопровод " Северен поток 2 ", с цел да не попадне под глобите на Съединени американски щати, които президентът Доналд Тръмп подписа в петък. Мярката визира и изпълнителите на " Турски поток " и е част от документите, съпровождащи закона разноските за защита на Съединени американски щати през новата фискална година.

Газопроводът по дъното на Балтийско море коства 11 милиарда $ и строителите му обещаваха да е подготвен след няколко седмици или месеца. Сега целият план е подложен под въпрос, както и проектите на Москва да разшири бързо износа на природен газ за Европа по тръбопроводи, разяснява " Ройтерс ".

Същото важи и за " Турски поток ", който в началото бе плануван за 4 тръби през Черно море, само че бе стеснен до две - една за турския пазар и една за потребностите на Югоизточна и Централна Европа. България строи нова тръба на своя територия от турската до сръбската граница като част от този план. Неотдавна президентът Владимир Путин подлага на критика държавното управление на Бойко Борисов, че бавело строителството и че можело Русия да откри различен маршрут към Сърбия, където " Газпром " управлява някогашната държавна газова компания.

" Турски поток " публично би трябвало да бъде открит на 8 януари в Турция в наличието на президентите Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Но сега Турция толкоз е понижила пазаруването на съветски газ - в това число на пренасян през България - че потребностите ѝ се задоволяват от " Син поток " и импорт на полутечен газ.

Също в петък Русия и Украйна се споразямяха за удължение на изтичащият на Нова година контракт за транспорт на съветски газ през украинската мрежа към Централна и Западна Европа. Подробностите занапред ще бъдат обявени, само че министърът на енергетиката на Русия Александър Новак съобщи, че срокът на новото съглашение е 5 години.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР