Гулнара Каримова: Швейцарците казват, че дъщерята на бившия лидер на Узбекистан е управлявала огромна престъпна мрежа

...
Швейцарските прокурори са обвинили Гулнара Каримова, дъщерята на бившия президент
Коментари Харесай

Швейцарските прокурори са обвинили Гулнара Каримова, дъщерята на бившия президент на Узбекистан, в управление на международен престъпен синдикат които изпраха стотици милиони долари подкупи.

Властите са иззели активи на стойност 780 млн. швейцарски франка (700 млн. британски лири; 857 млн. долара) в разследването, обхващащо периода 2005-2013 г.

Каримова е в затвора в Узбекистан от 2014 г., осъдена за присвояване.

Тя отрича обвиненията за подкуп, които се отнасят до доходоносни телекомуникационни договори.

Преди това тя имаше висок авторитет в бившата съветска държава в Централна Азия, притежавайки голямо влияние като дъщеря на нейния автократичен лидер Ислам Каримов, който безмилостно смазана опозицията.

Тя имаше собствена линия за бижута, управляваше развлекателен телевизионен канал и издаваше поп сингли под името Googoosha.

Швейцарското обвинение също е насочено към неназован бизнесмен, управлявал узбекския клон на руска телекомуникационна фирма.

Каримова е обвинена във вземане на подкупи в замяна на достъп до телекомуникационния сектор на Узбекистан и пране на парите чрез сметки в швейцарски банки и сложна мрежа от сметки в други страни.

Нейната фалшива организация беше известна като The Office. Освен измами, се твърди, че групата е използвала насилие и сплашване в операциите си.

През август Службата за сериозни измами (SFO) на Обединеното кралство конфискува три луксозни имота на стойност над £20 милиона собственост на Каримова.

В обвинителния акт на швейцарската федерална прокуратура се казва, че посочените бенефициерни собственици на сметките са били „подставени хора“, които са скрили факта, че Каримова е истинският бенефициент .

Каримова се ползваше със закрила като посланик на Узбекистан в ООН в Женева, но загуби този имунитет през 2013 г. - в този момент Швейцария успя да разшири разследването си срещу нея финанси.

Нейната организация също попадна под криминално разследване в Швеция, Франция, Норвегия, Холандия, САЩ и Обединеното кралство.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР