Швейцарски съд ще повдигне днес на банка Креди Сюис обвинения

...
Швейцарски съд ще повдигне днес на банка Креди Сюис обвинения
Коментари Харесай

Банка Креди Сюис очаква обвинения в пране на пари на български наркотрафиканти

Швейцарски съд ще повдигне през днешния ден на банка " Креди Сюис " обвинявания в пране на пари на хипотетична българска незаконна група за трафик на кокаин. Става дума за милиони евро, някои от които са били пренасяни с куфари, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Швейцарските прокурори споделят, че втората най-голяма банка в страната и една от някогашните ѝ служителки не са взели всички нужни ограничения, с цел да предотвратят опцията хипотетичните наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой сред 2004 година и 2008 година

" Креди сюис " изрично отхвърля като безпочвени всички изказвания по това дело против себе си и е уверена, че някогашната ѝ служителка е почтена ", уточни в изказване банката пред Ройтерс.

По първото сходно престъпно дело против огромна швейцарска банка прокурорите упорстват за близо 42,4 млн. швейцарски франка като отплата от " Креди сюис ", която добави, че ще се " пази настойчиво в съда ".

Случаят провокира огромен публичен интерес в Швейцария, където е възприеман като тест за допустимо по-твърд метод от страна на прокуратурата към банките в страната.

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху връзките, които " Креди Сюис " и някогашната ѝ служителка са имали с българския незаконен необут Евелин Банев и няколко негови сътрудници, двама от който са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е против някогашната служителка на банката, която е улеснила прането на пари.

Адвокатът на двамата хипотетични членове на незаконната група, против които са повдигнати голям брой обвинявания за нелегално заграбване, машинация и подправяне на документи, отхвърли коментар. Адвокатът на подсъдимата някогашна служителка на банката също към този момент не е дал отговор на запитванията за коментар по тематиката.

Банев, против който не са повдигнати обвинявания в Швейцария, бе наказан за наркотрафик в Италия през 2017 година, а по-късно и в България през 2018 година за присъединяване в проведена незаконна група, взела участие в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, до момента в който не бе задържан през септември в Украйна, България желае неговата екстрадиция с алена бюлетина от Интерпол.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР