Швейцарски лекари са трансплантирали за първи път на човек увреден

...
Швейцарски лекари са трансплантирали за първи път на човек увреден
Коментари Харесай

За първи път в света трансплантираха черен дроб, поддържан с машина три дни -

Швейцарски лекари са трансплантирали за първи път на човек повреден черен дроб, третиран и съхраняван в машина три дни, заяви ДПА.

Операцията е осъществена предходната година. Пациентът се е възстановил сполучливо и е изписан от болничното заведение след няколко дни, без признаци за увреждане на органа, нито за неговото отменяне. Той се усеща добре.

Изследователите споделят, че създаването може да избави хора, защото технологията може да усили броя на наличните черни дробове за трансплантация и да разреши интервенцията да се възнамерява дни авансово.

Трансплантацията е направена на пациент с онкологично заболяване, включен в швейцарския лист на чакащите за органи. Предложили са му да употребява обработен човешки черен дроб.

След единодушието му органът е трансплантиран през май 2021 година

" Много съм признателен за животоспасяващия орган - сподели той. - Поради бързо прогресиращия ми израстък имах дребен късмет да получа черен дроб от листата на чакащите в рационален период. "

Съществува все по-голяма разлика сред нуждата от чернодробни трансплантации и дребния брой налични органи. Тъй като клиничната процедура е да се съхраняват донорски черни дробове за не повече от 12 часа в лед преди трансплантация , броят на органите, които могат да бъдат съчетани с реципиенти, е стеснен.

Пиер-Ален Клавиан, шеф на Катедрата по висцерална хирургия и трансплантация в Университетската болница в Цюрих, и сътрудниците му показват запазването на човешки черен дроб за три дни отвън тялото благодарение на машина с метода ex situ нормотермична перфузия. При него органът се доставя с кръвен сурогат при естествена телесна температура, до момента в който е отвън тялото. Машината имитира човешкото тяло допустимо най-точно, с цел да обезпечи идеални условия за човешкия черен дроб.

Екипът приготвя черния дроб в машината с разнообразни медикаменти, което го е направило подобаващ за трансплантация, макар че в началото не е бил утвърден за процедурата.

Получилият го пациент е страдал от няколко съществени чернодробни болести, в това число краен етап на чернодробно заболяване и рак на черния дроб.

Екипът на Liver4Life открива, че трансплантираният орган действа обикновено, с минимални увреждания, когато притокът на кръв от вътрешните кръвоносни съдове се възвръща. Основните имуносупресори са прилагани единствено през първите шест седмици след интервенцията.

Наред с всичко останало, свързването на черния дроб с машината разрешава той да бъде обработен с антибиотици или хормони и да се правят продължителни лабораторни или тъканни проучвания без терзания за времето. При естествени условия това не е допустимо, защото органите могат да се съхраняват единствено 12 часа върху лед и в наличните перфузионни машини.

Според проф. Клавиан методът разрешава да бъде понижен дефицитът на органи за трансплантация.

Марк Тибит, професор по макромолекулно инженерство във Федералния софтуерен институт в Цюрих ETH прибавя: " Интердисциплинарният метод към решаването на комплицирани биомедицински провокации, употребен в този план, е бъдещето на медицината ".

Методът е разказан в сп. " Nature Biotechnology ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР