Швеция трябва да предприеме конкретни стъпки, ако иска да се

...
Швеция трябва да предприеме конкретни стъпки, ако иска да се
Коментари Харесай

Турция: Ако Швеция иска да влезе в НАТО, трябва да изпълни конкретни условия

Швеция би трябвало да предприеме съответни стъпки, в случай че желае да се причисли към НАТО преди срещата на върха на НАТО през юни. Това съобщи в събота формалният представител на президента на Турция Ибрахим Калън на среща с задгранични публицисти, измежду които беше и сътрудник на ТАСС .

" Стокхолм е изцяло зает с използването на съглашението, което беше подписано предходната година в Мадрид, само че страната се нуждае от още шест месеца, с цел да напише нови закони, които ще разрешат на правосъдната система да ползва нови дефиниции на тероризма. Швеция би трябвало да заеме по-ясна позиция и да изпрати ясно обръщение към терористичните организации, че това към този момент не е несъмнено леговище за тях и че няма да могат да събират пари, да набират членове и да вземат участие в други действия “, акцентира представителят на Реджеп Тайип Ердоган.

Според Калън в сегашната обстановка " има времеви проблеми, в случай че те (Швеция и Финландия) желаят да се причислят към НАТО преди срещата на върха през юни ". " Като се има поради, че Народното събрание ще излезе във почивка известно време преди изборите (в Турция), имаме 2-2,5 месеца за всичко това ", добави той, като изясни, че гласуването за одобрение на молбите на Стокхолм и Хелзинки за присъединение НАТО ще бъде по едно и също време.

Освен това Калън разгласи идна среща сред турска, шведска и финландска делегации в щаба на НАТО идващия месец.

На 18 май 2022 година Швеция и Финландия аплайваха за присъединение към НАТО, само че Турция блокира този развой, като настоя тези страни да разгласят кюрдските организации за терористични организации, да екстрадират лица, упрекнати в тероризъм или присъединяване в опит за прелом в страната през 2016 година, и да анулират възбрана на доставките на оръжия за Анкара. На 28 юни, преди началото на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се организираха договаряния сред Ердоган, финландския президент Саули Нинистьо, Магдалена Андерсон, тогавашният шведски министър председател, и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Беше подписан меморандум, допускащ на Стокхолм и Хелзинки да се причислят към НАТО. Според турския водач Швеция е дала обещание да екстрадира повече от 70 души, забъркани в терористични действия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР