Швеция и Дания призоваха посланиците на Русия, след като руски

...
Швеция и Дания призоваха посланиците на Русия, след като руски
Коментари Харесай

Руски разузнавателен самолет навлезе във въздушното пространство над Дания и Швеция

Швеция и Дания приканиха посланиците на Русия, откакто съветски разследващ аероплан е бил видян в тяхното въздушно пространство, оповестява Aljazeera.

В петък вечерта той е прелетял източно от датския балтийски остров Борнхолм, след което е влезнал и в небето над Швеция.

Външният министър на Дания Йепе Кофод дефинира случая като " недопустим ":

" Съществуват остановени процедури при сходни стечения на събитията. Включват призоваването на представителя на забърканата страна във външното министерство, " написа той в Twitter.

" Ново нарушаване на Русия в датското въздушно пространство. Това е изцяло недопустимо и изключително притеснително поради актуалната обстановка, " добави още Кофод.

Подобна бе реакцията и в Швеция, където министърът на защитата Петер Хултквист дефинира тези дейности като " непрофесионални " и " несъответствуващи ", поради възходящото напрежение в района поради нашествието в Украйна.

Той разгласи още, че нарушаването на съветският AN-30 е било проследено и записано.

Това не е първият път, в който представители на съветските въздушни сили нахлуват в небето над някоя от двете страни - в края на март четири съветски самолета, оборудвани с нуклеарно оръжие, прелетяха над Швеция.

Тогава локалното държавно управление дефинира хода като " тенденциозен акт на заплашване ". Страната към момента не е член на НАТО, само че войната в Украйна е на път да форсира присъединението ѝ към алианса.

Преди месец The Times заяви, че Швеция и Финландия са към съюза още през лятото.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР