Швеция днес се присъедини към НАТО, като стана 32-ия член

...
Швеция днес се присъедини към НАТО, като стана 32-ия член
Коментари Харесай

Швеция официално вече е член на НАТО

Швеция през днешния ден се причисли към НАТО, като стана 32-ия член на военния алианс, заяви държавното управление на Съединени американски щати, представено от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Официалното изказване, оповестено от Държавния департамент на Съединени американски щати афишира, че през днешния ден е влезнал в действие " Протоколът на Организацията на Северноатлантическия контракт с Кралство Швеция ".

Членството на скандинавската страна значи, че всички съдружници в НАТО, в това число и Съединени американски щати, се задължават да пазят страната, в случай че бъде нападната, както и противоположното. Стокхолм също така способства към пакта със значимата си военна промишленост, която към този момент доставя няколко страни от алианса.

Швеция и Финландия желаеха да се причислят към НАТО през май 2022 година, след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари същата година. Финландия стана член на алианса през април 2023 година

Шведският министър председател Улф Кристершон е във Вашингтон, с цел да съобщи цялостната документи за пълноправното участие, а в изказване на Белия дом преди речта на президента Джо Байдън " За положението на Съюза " се споделя, че Швеция ще се причисли през днешния ден.

" Присъствието на Швеция като съдружник на НАТО ще направи Съединените щати и нашите съдружници още по-сигурни ", се споделя в изказването.

Шведското държавно управление настрана съобщи, че през днешния ден ще вземе формалното решение за присъединение на страната към НАТО.

За НАТО присъединението на Швеция и Финландия, които имат обща граница с Русия от 1340 км, е най-значимото разширение от десетилетия насам. То е и удар за съветския президент Владимир Путин, който се пробва да предотврати по-нататъшното подсилване на алианса.

Швеция ще се възползва от гаранцията за обща защита на алианса, съгласно която нахлуване против една страна членка на НАТО се смята за нахлуване против всички страни членки, напомня Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР