Шведското правителство ще предостави на Украйна над 8,7 милиона евро

...
Шведското правителство ще предостави на Украйна над 8,7 милиона евро
Коментари Харесай

Швеция ще дари още 8,7 милиона евро на инициативата Зърно от Украйна

Шведското държавно управление ще даде на Украйна над 8,7 милиона евро като част от самодейността " Зърно от Украйна ", предаде Укринформ, като се базира на изказване на шведския министър председател Улф Кристершон в обществената платформа " Екс ".

" Радвам се да оповестя, че Швеция ще даде още 100 милиона шведски крони (8,7 милиона евро) на самодейността " Зърно за Украйна " посредством Световната продоволствена стратегия. Украйна продължава да способства към международната продоволствена сигурност макар експанзията от страна на Русия ", се споделя в неговата обява. 

Финландия също ще даде спомагателна помощ от 3 милиона евро, с цел да усъвършенства продоволствената сигурност в Украйна. Средствата ще бъдат ориентирани към поддръжка за износа на зърно и ще оказват помощ при разминирането на села.

Като част от самодейността " Зърно от Украйна " Литва ще даде до края на годината 2 милиона евро и е подготвена да усили потенциала на балтийските пристанища особено за износа на Украйна, показва Укринформ. 

В Киев през вчерашния ден се състоя втората среща на украинската филантропична самодейност " Зърно за Украйна " под егидата на президента Володимир Зеленски. Участниците одобриха обща декларация, подкрепена от 23 страни.

Вчера Зеленски сподели по време на срещата, че Украйна се нуждае от повече противовъздушна защита, с цел да отбрани маршрутите си за експорт на зърно, както и районите, които граничат с Русия, съобщи Ройтерс.

" Има дефицит на противовъздушна защита - това не е загадка ", съобщи Зеленски на срещата, на която участваха високопоставени представители на европейски страни, измежду които швейцарският президент Ален Берсе и министър-председателката на Литва Ингрида Шимоните.

Украинският водач посочи, че Украйна ще получи от задграничните си сътрудници кораби, които да съпровождат комерсиалните кораби от украинските пристанища, с цел да подсигуряват тяхната сигурност. 

" Имам съглашения с няколко страни за мощно съпровождане на конвои от украинци, само че с потребление на (чуждестранно) съоръжение ", сподели той. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР