Шведската валута пропадна до най-ниската си стойност към единната европейска

...
Шведската валута пропадна до най-ниската си стойност към единната европейска
Коментари Харесай

Шведската крона е в криза

Шведската валута пропадна до най-ниската си стойност към единната европейска парична единица от лятото на 2009-а насам. Тя поевтиня през седмицата до 10.721 крони за едно евро (на 28 август) и се търгуваше наоколо до това ниво и на идващия ден. Спадът последва новината за слабите продажби на дребно, оповестени при започване на седмицата, и усили загубите на скандинавската валута към еврото до над 8% от началото на годината. С което тя внезапно изостана от норвежката крона, добавила 0.9% към пазарната си оценка към европейските пари от януари насам.

Валутният пълководец на "Ай Ен Джи " - Петр Крапта, чака шведската крона да продължи да отслабва до 11крони за едно евро до края на годината. Той отдава слабостта на валутата на композиция от вътрешни и външни фактори. Сред тях са охлаждащата се стопанска система на страната и нерешителните дейности на централната банка, която отсрочва нарастването на лихвите, до момента в който не получи удостоверение, че инфлацията остава устойчиво на целевите 2 %. "Риксбанк " ще огласи идващото си лихвено решение на 6 септември.

Допълнителен напън оказват общите избори, които ще се проведат на 9 септември и които могат да трансформират радикално политическата конюнктура в страната, в случай че националистическата и антиемигрантска партия на шведските демократи завоюва повече места в Народното събрание и даже изпревари ръководещите социалдемократи.

Сред външните фактори най-голяма тежест има букета от търговски войни, които несъмнено имат негативен резултат върху кроната, тъй като Швеция има дребна и отворена стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР