[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Рентабилността на

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Рентабилността на
Коментари Харесай

Най-рентабилните динамични компании: Все още силно печеливши

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Рентабилността на най-динамично разрастващите се дребни и междинни компании в страната бележи нов връх през 2018 година След регистрирания през 2017 година исторически пик от 45.04% през миналата година междинната норма на облага на най-добре представящите се по индикатора доближава 45.4%, демонстрират данните от класацията " Гепард ". С други думи – за всеки лев доходи тази група от динамично растящи сдружения е осъществила облага от 45.4 стотинки.

Постижението не е изненадващо – въпреки и да изостана малко от предварителните прогнози, българската стопанска система съумя да резервира темпа си на напредък от над 3%, движена от увеличаващите се вложения и ползване. Добрата среда подкрепя облагите и на едрия бизнес – топ 50 на най-рентабилните огромни компании в страната, подредени в класацията " Капитал 100 " също регистрираха рекорден за последните 10 години резултат по индикатора – 25.11%. За поредна година обаче гепардите бележат към два пъти по-силно достижение, което демонстрира, че и през 2018 година по-малките мащаби са съдействали за по-динамичния напредък.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Едновременно с това обаче дребните и междинните предприятия също не бяха подминати от първите резултати от почналото закъснение на европейската стопанска система. Повечето сечения и на класацията на най-печелившите демонстрират леко стесняване по отношение на достиженията от 2017 година, систематизирани в миналогодишното издание на класацията " Гепард ", а по-осезаемото изстудяване в Европа предвещават по-скромни резултати и за актуалната година.

Леко оттегляне

Все отново най-малко към този момент в безспорни стойности 50-те най-рентабилни дребни и междинни бързорастящи сдружения също се показват забележително добре и регистрират двукратно повишаване на облагите си – със 107.53% до 247.4 млн. лева Сумата обаче е много по-скромна спрямо миналогодишните 50 водачи по доходност, които дружно записаха финансов резултат от 312.8 млн. лева, повишен на годишна база с 200%. Средната облага в топ 50 за 2018 година е 4.95 млн. лева при 6.26 млн. лева година по-рано. При челната десетка от тази година обаче отстъплението е минимално по отношение на миналогодишната – междинната доходност в топ 10 за 2018 година е 64.41 стотинки на всеки лев доходи спрямо 66.8 при топ 10 за 2017 година

Прагът за попадане измежду 50-те най-рентабилни в " Гепард " също се резервира съвсем неизменен, като отстъпва напълно минимално. За да попадне в този самобитен първокласен клуб, през 2018 година, една компания е трябвало да реализира норма на облага от най-малко 33.62% при 33.95% година по-рано.

Отстъпление по отношение на данните от 2017 година се вижда и при сравнението на междинната доходност на всички сдружения в класацията. В тазгодишното й издание те са близо 2300, като постигнатият от тях резултат по индикатора за 2018 година е 6.17%. Година по-рано динамично растящите дребни и междинни компании в страната, чийто сбор беше близо 1800, регистрираха 7.07 стотинки облага за всеки осъществен лев доходи.

Челната петдесетица по индикатора тази година отстъпва на предшествениците си и в още едно отношение – по общия размер на бизнеса си. Общият оборот на топ 50 за 2018 година е 527.2 млн. лева спрямо 694.7 млн. лева съвкупни доходи на най-рентабилните гепарди за 2017 година Средният растеж на постъпленията също понижава – през 2018 година бизнесът на най-добре печелещите дребни и междинни компании скача приблизително с 50.15% при 68.74% за 2017 година Постижението им обаче остава много по-силно от междинния растеж на приходите, регистриран в общата извадка от 2280 сдружения в огромната ранглиста, чийто оборот е повишен с 30% през 2018 година

Доминацията на дребните

Вече обичайно подреждането на най-рентабилните е доминирано от компании с по-скромни размери. Тази година в топ 50 по индикатора участва единствено едно дружество с доходи над 50 млн. лева Това е софийската софтуерна " ЕГТ интерактив ", която е част от групата на производителя на хазартни машини и програмен продукт " Евро геймс технолоджи ". По-малкото сдружение създава програмен продукт за онлайн казино промишлеността. През предходната година приходите му са нарастнали с внушителните 156.5% до 52 млн. лева, а постигнатата норма на облага е 66.65%.

Извън " ЕГТ интерактив " обаче всички останали компании измежду 50-те най-рентабилни са много по-малки по мярка. Приходите на идната по величина – варненското сдружение " Хепи ", през което минава франчайза на веригата заведения Happy, са много по-скромни – 37.7 млн. лева Над прага от 30 млн. лева е и още една компания с регистрация във Варна – " Айгейминг.ком ", чийто оборот за предходната година е 32.9 млн. лева Дружеството е част от основаната в Германия група iGaming.com и главната му активност е обвързвана с даването на онлайн рекламни услуги.

Още три са фирмите с доходи над 20 млн. лева, а общият брой на предприятията в топ 50, чийто оборот се мери в десетцифрени стойности, е 14, както и предходната година. В главната си част обаче класацията продължава да бъде формирана от компании, които регистрират приходи от под 10 млн. лева за последната финансова година.

Данните от новото издание на " Гепард " сочат и следващ спад в броя на тези всред най-рентабилните сдружения, които през миналите 12 месеца са съумели да усилят приходите си с трицифрени темпове. През 2018 година те са тъкмо една пета от топ 50 спрямо 11 в предходното издание на класацията. Най-добре в това отношение се показва записаната в Хасково, само че с основана в София активност компания " Декор ", която се занимава с произвеждане и търговия на скални строителни материали. За последната година тя е нараснала оборота си с 206.3% до 4.5 млн. лева, а нормата й на облага е 39.75%.

Лидерите

За поредна година лидерът в подреждането на най-рентабилните е от столицата – " Донев инвестмънтс холдинг ". През 2018 година капиталовото сдружение на изпълнителния шеф на фармацевтичния водач " Софарма " Огнян Донев регистрира доходи от 7.6 млн. лева (ръст от 44.22%) и финансов резултат от 6.3 млн. лева, което му дава норма на облага от 82.65%. Това е главното сдружение, с което Донев има участия в компании от групата на " Софарма ", а приходите му се образуват главно от получените дивиденти. Компанията усъвършенства представянето си от предходната година, когато съумя да реализира 71.01 стотинки облага на всеки лев осъществени доходи. По този метод в миналогодишното издание на " Гепард " тя заемаше третото място измежду най-рентабилните.

Втората позиция е за бургаското софтуерно сдружение " Суера.ком ", което съгласно страницата му в професионалната мрежа LinkedIn се занимава с дизайна и създаването на уеб приложения за развлекателната промишленост за възрастни. За последната финансова година то е осъществило 10.4 млн. лева доходи, което е с 67.8% повече по отношение на 2017 година Печалбата за интервала е 7.2 млн. лева, а реализирана доходност – 69.24%.

Челната тройка се добавя от друга софийска компания – " Микс-ПС ", която е част от групата на един от строителните водачи в страната – растящата с трицифрени темпове през последните две години " Микс-констръкшън ", която през 2018 година се подреди в топ 10 на най-големите строители в страната. При по-малкото сдружение растежът също е трицифрен – със 136.7% до 14.4 млн. лева, а облагата скача с внушителните 358.2% до 9.9 млн. лева, което дава доходност от 68.82%. От финансовия доклад за предходната година излиза наяве, че взривът се дължи главно на близо 10 млн. лева финансови доходи от участия в свързани предприятия.

Скок за Севера и за софтуера

По традиция столицата господства освен водещата тройка, само че и цялата ранглиста на най-рентабилните гепарди. За трета поредна година броят на софийските компании в топ 50 по индикатора е 18, а представителството на София-окръг се свива до 1 сдружение (спрямо две преди година). Изненадата идва от географското систематизиране на останалите компании, в което след четири години на оттегляне фирмите от северната част на страната още веднъж са по-многочислени. Броят им в топ 50 за 2018 година е 18 по отношение на 13 сдружения от Южна България. Приносът е главно на Варна, чиито представители измежду най-добре печелещите към този момент са 10 спрямо шест в миналогодишното издание на класацията. Пловдив също усилва представителите си – до осем (при седем за 2017 г.), само че остава трети в съревнованието на градовете.

След три години доминация в подреждането на най-рентабилните строителните компании отстъпват лидерската позиция. Най-многобройни по индикатора през 2018 година са сдруженията с активност в региона на осведомителните технологии – общо 6 в топ 50. Представителите на бранш " Строителство и недвижими парцели " са шест, а челната тройка на най-печелившите браншове на стопанската система, най-малко измежду дребния и междинния бизнес, добавя туризмът – с пет компании в топ 50 по доходност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР