[Shutterstock] Фриндж не е една грандиозна сцена, където таланти от

...
[Shutterstock] Фриндж не е една грандиозна сцена, където таланти от
Коментари Харесай

Изкуство на ръба

[Shutterstock] " Фриндж " не е една грандиозна сцена, където гении от целия свят се борят за някаква премия. " Фриндж " е цялост от дребни, видимо инцидентни места, където всеки има късмет да се изяви. Включително аз.

Всеки август в продължение на три седмици Единбург посреща хиляди създатели и им дава късмет да научат нови неща, да основат потребни контакти и да споделят историите си. За разлика от множеството фестивали по света, които се провеждат с огромни бюджети и позволяват единствено лимитирана селекция от представления, " Фриндж " е отворен за всички. Има единствено две условия към изпълнителите, които желаят да бъдат включени в програмата – история и място, където да я споделят.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За да се регистрираш за " Фриндж ", би трябвало да имаш единствено малко изложение на концепцията си и доказателство, че си наел зала. Оттам нататък обаче разноските се натрупат и множеството дебютиращи представления са на загуба. Средностатистически публиката на дебютираща пиеса е сред нула и пет индивида. Това значи, че вълнението на изпълнителите постоянно е съпроводено от доста стрес и финансови терзания. Но въпреки всичко хората на изкуството нормално не приказват за бюджети и финанси, приказват за аудитория и рецензии.

Целта на фестивала " Фриндж " не е изкарването на пари (въпреки че и това е възможно), а трупането на опит и професионални познанства.

[Shutterstock]
Фестивалът поражда непринудено и историята му може да бъде проследена до 1947 година, когато осем театрални групи се появяват без покана на (тогава новосформирания) Международен фестивал в Единбург, самодейност, основана да обогати европейския културен живот след Втората международна война. Тези театрални групи не били част от формалната стратегия на интернационалния фестивал, само че това не им попречило да показват своите спектакли " на ръба ". Оттам идва и името на " Фриндж " (fringe – ръб), чието битие става публично през 1958 година с помощта на Festival Fringe Society, които издават стратегия и основават билетен център.

Идеята за провеждането на сходен фестивал не се лимитира до Единбург. Днес може да се натъкнете на " филиали " в Лондон (Camden Fringe), Брайтън, Амстердам, Ню Йорк, Прага, Кейптаун и други.

Хитовият сериал на Би Би Си Fleabag и театралното зрелище A Play That Goes Wrong стартират своя живот като пиеси точно на " Фриндж ". Fleabag да вземем за пример стартира като нискобюджетен монолог, а сега е един от най-успешните английски комедийни сериали, номиниран за 11 награди " Еми " тази година. Play That Goes Wrong стартира живота си пред аудитория от 4 души, а сега обикаля света с аудитория от над половин милион. Именно тези истории и опцията да пробият в промишлеността притеглят изпълнителите към събитието. Трудно е да привлечеш вниманието на медиите към своята пиеса по време на фестивала, само че отвън него е съвсем невероятно. По време на " Фриндж " най-важното е кой те гледа.

Възможността да отидеш на място, където си заобиколен от изкуство, приканва освен създателите към Единбург. Всеки фен на музика, спектакъл, цирк, кабаре, комедия и всевъзможен тип развлечения ще се влюби в многообразието, цветовете и силата на фестивала. И никое място не може да улови духа на " Фриндж " по този начин, както " Кралската миля ".

" Кралската миля " е считана за най-старата улица в Единбург и свързва Замъка на Единбург и двореца " Холирууд ". Тя е сърцето на Стария град и душата на " Фриндж ". По време на фестивала тази живописна улица се трансформира в открита сцена. От двете й страни се издигат стълбове, които са се издули от десетки пластове постери, разлепяни всекидневно от артистите. Вървейки нагоре към замъка, от всички страни към теб летят флаери за разнообразни представления, рекламирани по допустимо най-креативни способи.

Забелязват се артисти, облечени в костюми, които се стремят да провокират интереса с къси фрагменти от тяхното зрелище. Маски на акули те гледат в очакване. Заучени изречения и въпроси се чуват от всички страни: " Здравейте, госпожо, желаете ли да бъдете забавлявана от деветима мъже през днешния ден Ами вие, господине? ". Докато си закопчаваш якето, мъж по гащи ти подава флаер за безвъзмезден мач по битка.

Със сигурност не е изненада, че доста известна тематика на фестивала тази година беше " Брекзит ". Политическият комедиант Мат Форд разпродаде своето високо оценено шоу " Brexit: Pursued by a Bear " ( " Брекзит: Преследван от мечка " ). Заглавието е отпратка към известната ремарка на Шекспир от пиесата " Зимна приказка " - " Излиза, гонен от мечка ". Като приказваме за Шекспир, неговите пиеси, или по-скоро тълкования на неговите пиеси бяха извънредно известни и това лято. Имаше представления като Definitely Not Romeo and Juliet ( " Определено не Ромео и Жулиета " ), Impromtu Shakespeare ( " Импровизиран Шекспир " ), както и по този начин известното Shitfaced Shakespeare ( " Насвяткан Шекспир " ), където актьорите се пробват да слагат избрана пиеса на Шекспир пияни. Други настоящи тематики бяха климатичните промени, психологичното здраве и забравените истории от предишното.
Мюзикълът The Picture House, онлайн от `Кралската миля "

[Shutterstock]
На " Фриндж " в Единбург има от всичко по доста. Всъщност ще ви трябват към осем години, с цел да видите всяко зрелище на фестивала. Това са над четири милиона минути. Играят се в над 300 местоположения, разпръснати из целия град, от най-непретенциозните контейнери до внушителни театри. Всеки ще бъде сграбчен от някое събитие. По време на фестивала градът не спи. Дори когато програмата завърши, в дребните часове на нощта празненството продължава в клубовете на Единбург. Градът е изпълнен със смях и комплицирани туристи. Все отново не всички са чували за най-големия фестивал за изкуства в света. Понякога просто непринудено се озоваваш в Единбург през август. Попадаш в заведение на ръба на някой фестивал и се оказваш в епицентъра на нещо незабравимо.

Догодина фестивалът Fringe в Единбург ще се организира сред 7 и 31 август.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР