[Shutterstcok] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstcok] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Бизнесът, блокчейн и бъдещето

[Shutterstcok]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Около блокчейн промишлеността има нещо като малко проклинание - всеобщата аудитория свързва технологията с криптовалути и счита, че двете са взаимозаменяеми. Това, несъмнено, не е по този начин - блокчейн е децентрализирана технология, която стои зад криптовалутите, само че може да бъде употребена и по доста разнообразни способи – за увеличение на успеваемостта на поточни линии, за децентрализиране на взимането на решения и може би частта, върху която се хвърлят най-вече старания, основаването на " пласт на доверие " за потребителите в ерата на всеобщия интернет и свързани устройства.

Все отново дано да напомним. Блокчейн работи като счетоводна книга, в която информацията се съхранява в лeджърите (ledger), или регистрите, като те са разпределени и съществуват сред доста и разнообразни участници. Това прави системата децентрализирана, тъй като няма един-единствен склад за предпазване или депозитар на транзакциите и информацията. Както е да вземем за пример при контролираните борсови пазари. Всяка нова информация и транзакция се прибавя в нов пласт от веригата, което се верифицира с криптографичен автограф. Така вписаните данни не могат да се трансформират, а единствено да се прибавят нови, което в действителност покачва доверието сред участниците във веригата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Повече фокус към технологията

След целия звук, който се подвигна към криптовалутите, през последните две години вниманието най-сетне се насочи към самата блокчейн технология. Показва го вниманието, което тя получава от огромните международни компании, от банки като JP Morgan и Wells Fargo до софтуерни компании. Световната банка към този момент разгласи, че е основала второстепенен блокчейн пазар за една нейна емисия облигации взаимно с австрийската CommBank. Върху сходни планове за търговия с бондове работят и други банки като испанската Santrander, френската Societe Generale, дубайската Al Hilal Bank.

Засега за крайните консуматори има доста малко решения, които са основани на блокчейн, само че резултатите от занапред ще се усещат. Ако компании като Фейсбук, Гугъл и Amazon съумеят да основат и наложат свои криптовалути, това ще се отрази на модела, по който хората се разплащат и търгуват, ще докара до смяна и за доста други компании по веригата, ще даде хрумвания за напредък на други. Засега се чака блокчейн технологията да има по-голямо приложение и резултат във финансовия бранш и при паричните прехвърляния, които би трябвало да станат по-бързи, евтини и транспарантни - нещо, в което се целят Фейсбук, само че и остарели компании като IBM.

Това са малко от образците по какъв начин блокчейн технологиите въздействат върху бизнеса и живота. И той не свършва единствено с криптовалутите. Положителното е, че се трансформира освен отношението на финансовите и финтех фирмите, а и на обичайните бизнеси.

Освен това колкото и да се одобряват с покачване на вежди от публични управляващи и старите консервативни институции, от ден на ден от тях стартират се преценяват с новите действителности. Вече от ден на ден държавните управления, университети и разнообразни организации виждат капацитет в технологията. А тя може да донесе смяна в разнообразни посоки - методът, по който се вършат разплащанията, ръководството на данните, образованието, търговията, съхранението на информацията, даже гласуването. Опитайте се да фалшифицирате изборите - проблемите с броя и действителното отчитане на преференциите от последните избори за Европейски парламент (за които имаше сигнали и подозрения от гласоподаватели) не би съществувал, в случай че всеки глас се отчиташе и съхраняваше в регистъра на блокчейн веригата. Именно изборите и референдумите са измежду най-посочваните области, в които може да се приложи технологията.

Промяна в отношението

Така, като се изключи че блокчейн има капацитета да донесе нововъведенията на бизнеса, той има капацитета да разбие и някои от обичайните модели в обществото. Така последователно въпросът се измества от " Как работи блокчейн " към " Как може да накараме блокчейн да работи за нас ". Нещо, което може да се разчете и в световното изследване на Deloitte за настройките на бизнеса към технологията. Няколко следващи години консултантската компания изследва настроенията измежду фирмите в няколко страни - Съединени американски щати, Канада, Бразилия, Германия, Англия, Израел, Сингапур, Хонконг, Люксембург, Швейцария, ОАЕ. В последното изследване от 2019 година са взели участие 1386 души на мениджърски позиции, в компании с над 500 млн. $ от Съединени американски щати и с над 100 млн. $ доходи в останалите страни.

През тази година не престават желанията за вложения в блокчейн технологии, като тези, които желаят да влагат 5 или повече милиона $, са 40% от фирмите, които са взели присъединяване в изследването, а броят им е малко над тези от 2018 година Над половината от интервюираните декларират, че разработките на блокчейн основани решения са се трансформирали в топ приоритет за тяхната организация и са сериозно значими. Което значи, че се подхващат действителни дейности.

Интересно е, че единствено за година настроенията в това отношение се трансформират доста - множеството респонденти слагат блокчейн в топ 5 на стратегическите си цели, което е растеж с 10% по отношение на 2018 година Има и генерална смяна в разбирането на фирмите към технологията по отношение на миналата година, от ден на ден от тях виждат капацитет и имат позитивно отношение към нея. Затова и не е учудващо, че се усилва броят на компаниите, които считат да внедрят технологията, която пък съгласно тях ще им донесе нови бизнес благоприятни условия, повече сигурност и ще обезпечи повече експедитивност, демонстрира изследването на Deloitte. Интересно е, че понижават и терзанията на фирмите за бариерите пред внедряване на блокчейн решенията. Притесненията към този момент остават най-вече от регулациите и от съвместимостта на новата технология с към този момент съществуващите и работещите, както и за неналичието на умения и разбирането й. При всички положения блокчейн може да се окаже от тези черни лебеди за бизнеса и обществото, които първоначално постоянно се подценяват, само че хващането им по-късно се оказва не толкоз елементарно. Инвестиции за над 11 милиарда $

Глобалните разноски за внедряване на блокчейн решения ще доближат 11.7 милиарда $ през 2021 година съгласно последния ъпдейт на отчета на International Data Corporation (IDC). От там чакат сериозен напредък на вложенията за 5-годишния интервал, приключващ тогава, от 73.2%. Оценката е, че през предходната година тези вложения са били 1.5 милиарда $, което е удвояване по отношение на 2017 година Съединени американски щати имат най-големият дял - 36%, следвани от Западна Европа, Китай и Азиатско-Тихоокеанския района (без Китай и Япония). Всички девет района, които се наблюдават в изследването на IDC, ще порастват феноменално, като за интервала максимален напредък се чака при Япония и Канада. По отношение на секторите, които са вложили най-вече през предходната година, изненади няма - отпред е финансовият с 552 млн. $, поради вложенията, които са създали банките. На последващо място е секторът на услугите и търговията с 379 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР