[Shutterstock] Платформите за peer-to-peer сделки стават популярни заради хора, които

...
[Shutterstock] Платформите за peer-to-peer сделки стават популярни заради хора, които
Коментари Харесай

Гише за биткойни

[Shutterstock] Платформите за peer-to-peer покупко-продажби стават известни поради хора, които желаят да избегнат банките и приходите им да останат анонимни.Въпреки че през 2018 година търговията с цифрови валути, нагледно казано, узря и множеството криптоборси урегулираха активността си, доста трейтъри към момента търсят различни способи да се снабдят или продадат цифрови монети. Мотивът им най-често е обвързван с избягването на банките, онлайн заплащанията и декларирането на приходите. Поради което този тип търговия процъфтява в страни като Русия и Венецуела, а също и в Съединени американски щати.

Избягването на налози обаче не е толкоз елементарно и задачата на този текст не е да го подтиква, а да покаже по какъв начин и в каква посока се развиват платформите. Например Национална агенция за приходите има ясни указания по какъв начин и по кое време се заявяват и заплащат налози от приходи от криптовалути. " Капитал " в детайли го е описвал, а и в случай че има данъчна инспекция и лицето твърди, че приходите му са от покупко-продажби с виртуални пари, той би трябвало да го потвърди документирано, в противоположен случай се влиза в хипотезата за пране на пари.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Водещата платформа, която предлага peer-to-peer покупко-продажби в съвсем целия свят, е LocalBitcoins. Чрез нея всяка седмица от началото на тази година се продават биткойни за приблизително 50 млн. $ на седмица. А при растежа на цената на монетата в средата на май сумата доближи 60 милиона. Но има и още няколко различни уеб страницата, които оферират сходни услуги, като, нагледно казано, образуват търговия отвън борсата.

Как работи

Най-общо в тази ситуация става дума за известната от фондовите тържища търговия " на гише " (Over-the-counter - OTC), при която могат да се купуват и продават бумаги на непублични компании. Въпреки че такива платформи не са децентрализирани и не употребяват блокчейн технология, те дават на потребителите опция да обменят Bitcoin за национални валути непосредствено между тях. По този метод се заобикалят наложените в някои страни ограничавания или регулации за търговия с цифрови валути. В същото време са вероятни съвсем всевъзможни заплащания - пари в брой, банкови преводи, парични депозити, PayPal и други. Всичко е въпрос на сделка сред участниците в покупко-продажбите. Другото значимо преимущество на p2p модела е, че обезпечава цялост на персоналните данни. Или, казано другояче, в множеството случаи покупко-продажбите остават анонимни за всички останали с изключение на за купувача и продавача.

Кои са най-големите пазари

По данни на уеб страницата Coin Dance най-вече извънборсови покупко-продажби се вършат в Русия. През последната седмица на май по този метод са били изтъргувани над 2600 биткойна, което по настоящите цени е близо 20 млн. $. Това е към една трета от целия международен продан, който се прави през LocalBitcoins. По-рано през тази година броят на купени и продадени биткойни в Русия бе даже по-голям, като при започване на февруари доближи 3853. Тогава обаче цената на водещата криптовалута бе към 3500 $, заради което размерът на покупко-продажбите в парично изражение е бил по-малко - 13.5 млн. $.

Формално видяно, в Русия няма безапелационни забрани за търговията с криптовалути, само че съгласно анализатори поради комунистическата история на страната хората там избират частните транзакции и не имат вяра доста на банките.

Венецуела, където повече от година има хиперинфлация, е вторият максимален народен пазар на Localbitcoins. През май там са търгувани по към 1200 биткойна седмично, което прави покупко-продажби за близо 9 млн. $ (15% от сделките). И тук при започване на февруари е било изтъргувано рекордно високо количество монети - 2487, което обаче по тогавашния курс от 3500 $ за Bitcoin е генерирало оборот от 8.7 млн. $. Една от аргументите за по-малкото изтъргувани биткойни в последно време е честото спиране на тока и извънредно лимитираният от страната достъп до интернет от началото на тази година. Ако покупко-продажбите бъдат деноминирани във венецуелски боливари обаче, поради инфлацията, размерът им се усилва съвсем двойно през последните три месеца - от 24 до 41 милиарда.

Третата позиция при p2p покупко-продажбите с биткойни сега се държи от Съединени американски щати, където размерът на седмичната търговия през последния месец се движи сред 7 и 8 млн. $, или към 1100 биткойна. За съпоставяне - в средата на 2015 година това е бил най-големият пазар за извънборсови продажби с търгувани над 20 хиляди биткойна седмично. Интересно е, че по време на криптоистерията в края на 2017 година посредством Localbitcoins в Съединени американски щати са се случвали минимум продажби - едвам по 500-700 биткойна на седмица. През 2018 има леко нараснали до 1000 биткойна, а от началото на тази година са регистрирани и седмици с над 1700 биткойна.

Внимание заслужават още Колумбия и Нигерия, където p2p търговия на биткойни също процъфтява в последно време. По този метод във въпросните страни собствеността си сменят по 600 биткойна седмично. За съпоставяне - в цяла Европа (без Великобритания) размерът е под 500 биткойна.

Нови регулации

Една от аргументите за по-слабото потребление платформата LocalBitcoins в Европа са новите политики и спомагателните ограничавания за покупки и продажби даже на дребни количества монети, които са свързани с Директивата на Европейска комисия за противопоставяния на изпирането на пари. Става дума за въведеното през април условие да се показа документ за идентичност при регистрация в уеб страницата, както и за най-малък предел на договорката от 40 $.

Въпреки това има уеб сайтове като Moontrade, които към момента разрешават анонимната търговия с цифрови валути сред физически лица. И тъкмо по тази причина услугите им стават все по-популярни. Което ясно демонстрира, че една част от бранша постоянно ще търси метод да избегне регулациите и ще основава нови благоприятни условия за това. Още други възможности

Втората най-популярна платформа за p2p покупко-продажби е Paxful. Нейният световният търговски размер на доближи 18 милиона $ на седмица, като тя е изключително известна в Съединени американски щати и Африка. Друг уебсайт, който предлага сходни услуги, е Bisq. Приложението е с отворен код и разрешава да се купуват и продават биткойни както против национални валути, по този начин и с различни криптомонети. Сделките посредством тази платформа, която е най-популярна в Китай, са за към 2 млн. $ на седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР