Най-голямата причина да нямаме масови виртуални централи днес са регулациите.

...
Най-голямата причина да нямаме масови виртуални централи днес са регулациите.
Коментари Харесай

Ток по веригата

" Най-голямата причина да нямаме всеобщи виртуални централи през днешния ден са регулациите. Те изостават доста от технологията. "
Бен Хил притежател на консултантска компания B3 New Energy
В слънчеви дни електромерите на редица жилища в нюйоркския квартал " Бруклин " се движат обратно, защото на покривите са конфигурирани фотоволтаични панели. Когато слънцето грее блестящо, хората не могат да употребяват цялото електричество и от потребители се трансформират в производители, чиято мощ се трансферира към съседите през електрическата мрежа. Този случай не е казус или някакъв пилотен план. Стотици нюйоркчани купуват и продават слънчева сила между тях посредством блокчейн платформа, която заобикаля всички комплицирани регулаторни и административни условия. Процесите са автоматизирани с помощта на интелигентни измервателни и контролни уреди, както и на умната мрежа (smart grid) в региона.

На процедура това, което стартира с цифровите валути, все по-осезаемо навлиза в енергийния бранш. Той е един от секторите, които сполучливо ползват блокчейн и разрешават на хората да усетят позитивните резултати от технологията, която трансформира метода, по който се търгува електрическата енергия, и вкарва нови бизнес модели. Точно по тази причина има от ден на ден планове като този в Ню Йорк. В Китай Wanxiang Group пък възнамерява инвестиция от 30 милиарда $ в план за образован град, захранван от блокчейн електричество. Редица японски компании като Kansai Electric Power Co., Nihon Unisys, Mitsubishi UFJ Bank и Университета в Токио също изследват капацитета за приложение на технологията зад криптовалутите в електроразпределението. Пилотни планове работи още в Лондон, Копенхаген и Виена, като при тях даже се употребяват акумулатори за предпазване на сила и даже електрически автомобили.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Защото в България постоянно е мъчно

Но в България моделът към момента е изцяло неосъществим. И то не тъй като технологиите се популяризират постепенно или са доста скъпи. Проблемът е в законодателството и неналичието на политическата воля за такава смяна. Електроразпределителните сдружения са относително тромави структури, прецизно контролирани от КЕВР и лимитирани във опциите си за вложения заради натиска за по-ниски цени. Парадоксалното в тази ситуация е, че точно рационализация може да докара до намаление на цените посредством усъвършенстване на процесите и понижаване на загубите.

" Най-голямата причина да нямаме всеобщи виртуални централи през днешния ден са регулациите. Те изостават доста от технологията. Другата причина е поверителността. Особено в страни като Германия има доста бариери във връзка с шерването на данни, каквото обаче е нужно, с цел да действа една виртуална електроцентрала. Участващите в нея би трябвало да се съгласят със шерването на своите данни, с цел да станат част от огромната екосистема ", споделя пред " Капитал " Бен Хил, който е някогашен вицепрезидент на Tesla, търговски и механически консултант на английския стартъп Solo Energy и притежател на консултантска компания B3 New Energy.

Как е в Ню Йорк?

С помощта на стартъп компанията LO3 Energy и цифровите решения на Siemens жителите на нюйоркския квартал са основали Brooklyn Microgrid - интелигентна електроразпределителна мрежа. Първите покупко-продажби сред съседи, които нямат лична слънчева система, и тези, които са произвели повече от нужния им ток, се правят през април 2016 година Чрез блокчейн платформата на LO3 Energy - TransActive Grid, всяка енергийна транзакция е документирана и осчетоводена автоматизирано, като потребителите имат цялостна гаранция за невъзможността данните да се манипулират - една от главните характерности на блоковите вериги.

В България също могат да се конфигурират фотоволтаични панели по покривите, които при свръхпроизводство да продават силата на електроразпределителното сдружение. И има значително запалянковци, които пробват. Процедурата обаче е усложнена от куп документи и разрешителни, които би трябвало да се набират. Оттам периодите за осъществяване, даже финансовият въпрос да е без значение, стигат до няколко месеца. Наличието на условие, че те би трябвало да се записват като търговски сдружения, също се явява преграда. Но може би най-неприятното е, че поради таксите и другите съпътстващи разноски продажбата на лична електрическа енергия мъчно може да реализира икономическа полза. Проблемът е, че всичко минава през ЕРП-то, заплащат се такси за достъп и балансиране, води се счетоводство и така нататък Докато в Brooklyn Microgrid всичко това липсва.

Решения в по-голям мащаб

" Умната система ще ти споделя дали можеш да си позволиш да продаваш своята сила, а съществуването на акумулатори ще обезпечи спомагателна еластичност. Така ще се спестят доста пари и всички печелят ", уверен е Бен Хил. Освен за покривни съоръжения същият принцип важи и за огромни слънчеви и вятърни централи. Но с цел да работи той, е нужна съответната регулаторна рамка. Такъв модел към този момент работи в немското село Вилдполдзрид, което създава пет пъти повече електричество от слънчеви панели и вятърни ферми, в сравнение с употребява - на ниско напрежение хората употребяват създадената сила, а остатъкът се продава на ЕРП. Обратно - през зимните месеци се купува. Върху създадената и употребяваната на място сила не се заплащат Данък добавена стойност и други такси за транспорт и достъп. Нещо като локална зеленчукова градина, само че вместо домати и краставици се създава ток.

Алтернативен метод

Прилагането на блокчейн технологиите в енергетиката има и различен аспект - обезпечаването на капитал за нови планове. Както е известно, вложенията в енергетиката са огромни, а възвращаемостта значително зависи от страната - посредством контракти за изкупуване на ток, преференциални цени, гаранции или друга помощ. Точно тук да вземем за пример се намесва литовската компания WePower, която употребява блокчейн, с цел да продава бъдещото произвеждане на сила от планувани ВЕИ планове. Идеята е посредством първично предложение на криптомонети (ICO) да бъде обезпечен капитал за създаване на вятърна или слънчева централа, а след въвеждането й в употреба притежателите на монетите да могат получат електрическа енергия против тях или да ги продават на крайни консуматори и комунални компании. Неочакван капацитет

Големи елементи от Африка и Индия, в които живеят над 1 милиарда души, към момента няма достъп до електричество. Според разбор на Deloitte Insights точно тези " тъмни петна " биха могли по-лесно да се възползват от новите технологии като блокчейн. Причината е, че неналичието на остарели електроцентрали, подстанции и кабели разрешава по-лесно и дейно да бъде построена умна електроенергийна система. " На нововъзникващите пазари държавните управления и предприятията могат да употребяват блокчейн, с цел да основат адаптивна и транспарантна електроразпределителна мрежа, като в същото време преодолеят дефицита на финансиране и обезпечат висока бистрота на покупко-продажбите ", се споделя още в разбора. Разбира се, в сходно начинание съществуват значително опасности, свързани преди всичко с историческата липса на електрификация и ръководството на такава система. Но въпреки това няма нужда от преразглеждането на политиката и регулаторните рамки, които съществуват в развитите пазари и значително възпират навлизането на технологиите в енергетиката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР