[Shutterstock] Доходността от добив на биткойни вече надхвърля 600 лв.

...
[Shutterstock] Доходността от добив на биткойни вече надхвърля 600 лв.
Коментари Харесай

В мините отново кипи живот

[Shutterstock] Доходността от рандеман на биткойни към този момент надвишава 600 лева на месец, до момента в който при Ethereum възвращаемостта остава ниска.Секторът е в очакване на основно събитие след по-малко от година - така наречен Bitcoin Halving, при който добивът на монети спада на половина.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
За добива на биткойни в международен мащаб в този момент се употребява електрическа енергия колкото в цяла Швейцария. Или приблизително към 175 хиляди мВтч дневно. За последните 3 месеца (март, април и май) този индикатор се е нараснал с цели 25% и е ясно доказателство за възобновилия се интерес към така наречен майнинг на цифрови валути.

От ноември 2018 до февруари 2019 тази активност бе съвсем спряла поради комбинацията от срив на цените на монетите и все по-голямата трудност на основаването им, което изисква повече разноски. В резултат доста хора претърпяха загуби от вложените средства в копачки - техниката, с която се добиват цифровите пари. Промяната стартира през март, а внушителният растеж на цените на цифровите валути през май - 92% за Ethereum и 65% за Bitcoin, безусловно взриви бранша, тъй като облагите още веднъж са вероятни даже и в развитите страни, където електрическата енергия е по-скъпа. А прогнозите за продължение на възходящия тренд съживяват и вложенията в ново съоръжение.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На този декор запалените почитатели на блокчейн технологията към този момент гледат към 2020 година, когато логаритъмът на Bitcoin ще понижи на половина опцията за основаване на нови биткойни - събитие, което се чака да изстреля цената още по-нависоко.

Когато токът прави пари

Индексът, който следи енергийното ползване на блоковата верига на Bitcoin, се усилва непрекъснато от 17 февруари насам, когато водещата цифрова валута се търгуваше за към 3600 $. Според данните на digiconomist.net тогава междинната консумация на ток за произвеждане и транзакции на биткойни е била 46.7 тераватчаса (тВтч) на година. Към 30 май, когато Bitcoin се търгува за към 8500 $, тази стойност е към този момент 63.3 тВтч. Това на процедура демонстрира, че от ден на ден машинки са включени в мрежата и вземат решение логаритъма на Bitcoin, с цел да основават монети. Все още обаче не е достигнато равнището от есента на 2018 година, когато енергийният показател беше 73.1 тВтч. Ако сегашния тренд се резервира, тази стойност ще бъде реалност в края на юли. Но при нов спад на цените е допустимо да забележим назад придвижване надолу.

За разлика от Bitcoin показателят на digiconomist.net, който следи представянето на Ethereum, към момента не демонстрира признаци на възкръсване. Въпреки огромният растеж на цената на цифровата валута през последните три месеца - от към 130 до над 280 $, потреблението на ток за копачките на Ethereum даже се намалява. За съпоставяне - през март потреблението на електрическа енергия е била към 9 тВтч, а в края на май е малко над 7.3 тВтч.

Тука има - тука няма

За разликата сред Bitcoin и Ethereum обаче си има съответно пояснение. Двете валути употребяват по друг метод блокчейн технологията и надлежно имат друг логаритъм, чието решение основава новите брънки от блоковата верига. В случая с биткойна този логаритъм е постоянен и единственото, което се трансформира, е сложността на решаването му. При Ethereum логаритъмът е динамичен и се сменя непрекъснато. Точно затова с техниката, с която се добива първата валута, не може да се копае втората. Обратното е допустимо, само че успеваемостта е прекомерно ниска и не оправдава разноските за техника и ток.

Оттук обаче идва и разликата в успеваемостта. Тъй като майнърите за биткойн (ASIC) са направени единствено и само за решение на съответния логаритъм, те са доста по-ефективни. При Ethereum пък се употребяват разнообразни типове видеокарти, чието ползване на ток мъчно се покрива от актуалните цени на монетите - въпреки всичко биткойните са 34 пъти по-скъпи от етерите.

От 0 до 600 лв. на месец

За да се каже какъв брой рентабилен е добивът на криптомонети, преди всичко би трябвало да се имат поради разноските за сила. В България да вземем за пример токът е малко над 0.11 $ на киловат, до момента в който в Западна Европа е към 0.2 $. В Сибир или в Канада пък няма потребност от изстудяване, а във Венецуела електрическата енергия е евтина, само че пък има чести спирания. Също по този начин на пазара има голям брой модели копачки, които имат големи разлики в потреблението на ток и продуктивността си. Цени варират сред 1500 и 3000 $ за брой. Продават се и втора употреба, като тук обаче би трябвало да се има поради доста по-слабата успеваемост на старите устройства. Казано другояче, при същата консумация на ток майнърите биха получили доста по-малко количество цифрови пари.

Ако вземем данните за едно от най-новите устройства на BITMAIN - AntMiner S17 Pro (с потенциал 53Th), изчисленията демонстрират, че с него месечно могат да се създават към 0.061 биткойна. При цени от към 8500 $ за биткойн това прави към 518 $, малко над 900 лв. на месец. В същото време машината употребява по 2.1 кВт ток на час, или малко над 1500 кВтч на месец. Което е към 286 лв.. С други думи, оптималната чиста рентабилност, която може да се получи, е към 615 лв.. Тук обаче би трябвало да се има поради, че самият AntMiner S17 Pro коства 2366 $, или над 4140 лв., освен това без разноските за доставка и митото (вносът е от Китай). Което значи, че при тези цени на Bitcoin инвестицията би се възвърнала за 7 месеца.

Значително по-достъпната (с цена от към 1500 $, или 2650 лева) AntMiner s15, пък може да обезпечи чисти доходи от 270 лв. на месец, което значи, че би се откупила за 10 месеца.

В същото време при добива на Ethereum облагите са доста по-трудни. Един риг (комбинация от няколко видеокарти) с продуктивност 400 MH/s и консумация на ток от 2700 вата на час излиза на нулата при цена на цифровата валута от 260 $, каквато е сега. В същото време цената на самата техника, освен това на остаряло, е към 15 хиляди лв.. Разбира се, това не е проблем за хората, които имат вяра, че цената на Ethereum ще се увеличи неведнъж в бъдеще, и в този момент просто влагат в монети. Освен това рискът може да се диверсифицира, като се копаят разнообразни криптовалути, с по-голяма рентабилност от етера.

Що се отнася до потреблението на облачни услуги за копаене на криптовалути, там изчисленията се усложняват от непрекъснато изменящите се тарифни проекти. Повечето платформи, които оферират такива благоприятни условия, понижиха цените и в този момент може да се подписа 9-месечен контракт за 2.5 TH изчислителна мощност за рандеман на биткойни за 77 $. Отделно от това обаче всеки ден се начисляват по 0.099 $ за 1 TH, или още 67 $ за целия интервал. В същото време евентуалната стойност на изкопаните монети за периода на контракта би била към 193 $ (0.022 биткойна) при цена от 8500 $ за биткойн. Това прави чиста облага от 50 $ за 9 месеца. Не бива да се пропущат обаче таксите при прехвърлянето на заработените монети към тържища и обмени платформи, както и тези при обръщането им в долари, евро или левове. Подобни прехвърляния могат да " изядат " до 10% от цената им, което прави бизнеса още по-нерентабилен към днешна дата. Важната 2020 година

Математическият модел на Bitcoin е подобен, че вероятното количество единици е лимитирано до 21 милиона. Към момента са основани малко над 17.7 млн. от тях, а приблизително на всеки 10 минути се " добиват " нови 12.5 биткойна - толкоз е така наречен премия за завършването на един блок. Тънкият миг е, че с цел да се съблюдава плануванаъа скорост на генериране, в монетите е въведена " трудност " на копаенето, която на всеки 14 дни се усилва. Освен това в несъмнено време (на всеки 210 000 блока или приблизително през 4 години) се понижава на половина и размера на блока - първият е бил от 50 биткойна, по-късно - 25, в този момент 12.5, а на 21 май 2020 година ще стане 6.25 биткойна. Това безусловно значи, че след тази дата всички миньори на биткойни ще стартират да получават два пъти по-малко монети от машините си, чиито разноски за електрическа енергия обаче ще останат същите. Точно за това така наречен разполовяване на блока (halving) е събитие, на което се обръща огромно внимание. Историята до момента е посочила, че след намаляването на премията има внезапно увеличение на цената на Bitcoin, което се изяснява с лимитираното внезапно предложение. Точно по тази причина множеството запалени почитатели на цифровите валути не се интересуват изключително от моментната им стойност, а избират да гледат на монетите си като дълготрайна инвестиция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР