[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеселителните влакчета обичайно са

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеселителните влакчета обичайно са
Коментари Харесай

Bitcoin епизод 2: Нова надежда

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Увеселителните влакчета всекидневно са най-интересни при слизане. Борсовите такива обаче са занимателни единствено когато се изстрелват нагоре. Това важи с цялостна мощ на криптопазарите, които станаха известни точно с това - обещанието, въпреки и мълчешком, че скоковете в никакъв случай няма да спрат и парите, вложени в цифровите валути, ще продължат да се множат, обърнати в обичайната валута. Именно това докара до етикета " балон " на криптовалутите, най-много при bitcoin, през 2017 година След нея се наблюдаваше безшумно, само че ясно очевидно стесняване на този балон вместо внезапното му пукане. Е, след всички научени уроци е време за епизод две, тъй като bitcoin още веднъж е на границата от над 10 хиляди $ за монета.

Bitcoin прекара цели четири месеца, сред декември 2018 година и края на март 2019 година, в диапазона сред 3 и 4 хиляди $ за монета. За всеки различен актив в света това би била мощно волатилна цена, само че не и за най-голямата криптовалута, която всекидневно прави скокове и спадове, нетипични за всички останали финансови принадлежности. И след няколко месеца на умерено въодушевление обичайно податливите на положителни сигнали вложители в криптовалути са подготвени за ново нанагорнище на върхове.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Отново нагоре

Изкачването до цена от близо 20 хиляди $ за монета през 2017 година стартира точно през късната пролет. В началото на онази година bitcoin стартира от под 1000 $ и завърши годината с над 20-кратно нарастване. Това беше, меко казано, нож с две остриета – от една страна, bitcoin се трансформира от бутиков цифров актив до главен фокус даже на обичайните вложители, само че от друга, подвигна и големи червени флагове, че най-вероятно става дума за балон, който разчита, че цената в никакъв случай няма да спадне. Или другояче казано, че от ден на ден и повече хора ще купуват bitcoin с задачата да го продадат тогава, когато цената е по-висока. Именно това се случваше, само че до един миг, в който, несъмнено, планината падна под личната си тежест.

Обстановката тогава и в този момент е друга. Първата и най-важна разлика е, че bitcoin към този момент не е нещо ново и непознато, тъй че възможностите криптовалутата още веднъж да доближи връх от 20 хиляди $ за монета е невисок – броят на хората, които употребяват цифровите активи като действително разплащателно средство, може да се усилва, само че доста от тези, които купиха bitcoin или еthereum през 2017 година, не биха го създали още веднъж.

Друга значима разлика е, че bitcoin и ethereum към този момент не вървят ръка за ръка. При спада bitcoin съумя да се закотви към 3000 $, т.е. не се върна там, откъдето стартира, само че не същото се случи с втората по пазарна капитализация криптовалута, която в процентово отношение загуби доста повече от цената си. В момента bitcoin се търгува на цена малко под 9 хиляди $ за монета, или съвсем на половина от връхната си точка. Ethereum от своя страна коства към 250 $ за монета, под една пета от своя връх от 1300 $.

Броят криптовалути също се стопи, като доста от тях на процедура изчезнаха, до момента в който други се концентрираха върху съответни проблеми като мащаб и експедитивност на транзакциите. Това докара до консолидация на пазара, която, наподобява, не е засегнала bitcoin, която остава най-простата криптовалута, върху която не могат да се пишат така наречен умни контракти, само че остава и най-популярната.

Докъде стигат фантазиите

Скоковете в цената през последните месеци подвигат същите червени знамена, които и преди две години, само че в това време разсънват и оптимизма на криптоентусиастите. Антъни Помплиано да вземем за пример, изпълнителен шеф в Morgan Creek Digital, счита, че това е началото на " 2-3 години напредък на пазара ". Джулиън Хосп, създател на Cryptocurrencies Simply Explained, пък намира за реалистично bitcoin да доближи цена от 100 хиляди $ през 2020 година Подобни предвиждания бяха постоянно срещани, изключително през 2017 година, когато даже някои фондови мениджъри от Уолстрийт предвиждаха цената през идната година да доближи 40 хиляди $. Това не се случи и ентусиазмът бе заменен с тиха търговия.

Сигналите в диаграмите на bitcoin са мощно положителни и демонстрират, че фактически се чакат нови скокове в цената на криптовалутата. Тези знаци постоянно не са изключително точни и търговията с криптовалути рядко следва разпоредбите на обичайния форекс пазар. Все отново, в случай че тези сигнали работеха като закони, евентуално bitcoin в никакъв случай нямаше да спре да подвига цената си – нито през 2017, нито през 2018 година

Струва си да се означи въпреки всичко, че криптовалутите останаха над водата даже и след огромния потоп. В края на май да вземем за пример хора, които са си купили bitcoin преди една година, най-сетне можеха да продадат криптовалутата на облага. Това обаче не важи за нито една от другите четири огромни криптовалути – ethereum, ripple, bitcoin cash и litecoin.

Общо до момента през годината bitcoin е вдигнала цената си с над 250%, само че е показателно, че медийният интерес от първия сходен скок липсва. Две години бяха задоволителни bitcoin да се трансформира в нещо не толкоз ново, лъскаво и нетрадиционно, даже и самият пазар да продължава понякога да се държи както в " младежките " си години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР