Странни, подобни на умалена къщичка макети, се появиха в Стара

...
Странни, подобни на умалена къщичка макети, се появиха в Стара
Коментари Харесай

Странни висящи предмети се появиха по дървета. За какво служат?

Странни, сходни на умалена къщурка макети, се появиха в Стара Загора. Те могат да бъдат видяни висящи от клони на дървета. Жители на града, прочут с вършиме си улици, недоумяват какво е предопределено странното откритие. Оказва се, че това са феромонови клопки против рисковата борова процесионка. Гъсеницата доста се популяризира по доста растения в страната, а в Стара Загора и региона, това е добре прочут проблем.

Както знаете процесионката е рискова и може да аргументи здравословен дискомфорт при хора и животни.

За новият способ в битката с насекомото излиза наяве от обява във Фейсбук. Мъж разгласява фрагменти на самобитния капан и разяснява:

„ Не беше неприятно да има лого на общината или ЕДНО лекооооо разяснение от компанията по обезпаразитяването...? “

Заместник-кметът Радостин Танев, сподели преди месеци, че е изготвено картографиране на засегнатите региони и схематизирането на най-често използваните от популацията и всички останали проходими направления. " Поведението на вредителя изисква и решения, позволяващи ограничение на миграцията му. Нужно е да се правят годишни наземни обработки на терените с биологичен сътрудник, химичен артикул и физични способи (капани/отстраняване на гъсенични гнезда). Важно е да се знае, че в случай че се наложи, ще бъдат премахвани и клони, когато има изцяло заразяване при тях. Само посредством съчетание на методите на битка с вредителя може да се реализира надзор на популацията му. Също така зоните, в които ще се правят дейностите, ще бъдат обезопасявани като ще се лимитира достъпът на жители в местата, където се работи ", заключи Танев.

Предстои обработка и през юни месец като ще бъдат сложени феромонови клопки, които притеглят мъжкият субект, предотвратяващи оплождането на яйцата, както и през месец септември. По време на срещата стана ясно още, че ще бъде поискано позволение за пръскането с дрон, редом с наземната обработка, за по-добър резултат.

Припомнете си от предходни материали по тематиката за признаците и заплахите при контакт с процесионка.



Снимки: Dobromir Iliev
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР