Що се отнася за сделката на ЧЕЗ, в деловодството на

...
Що се отнася за сделката на ЧЕЗ, в деловодството на
Коментари Харесай

Криминалната връзка към Борисов при сделката за ЧЕЗ остава мъгла

Що се отнася за договорката на ЧЕЗ, в деловодството на Народното събрание е постъпила секретна информация от работа „ Военна информация “, по този начин и от ДАНС. Това разгласи депутатът от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев, ръководител на Временната анкетна комисия, която изследва договорката за българския бизнес на ЧЕЗ, без да прецизира повече каква е информацията.
Припомняме, че около договорката се развихри и престъпен скандал – този с чешкия жител Никола Молчан. Той се появи като преводач в екипа на Гинка Върбакова, когато тя отиде в Прага да води диалози с ЧЕЗ дали и при какви условия може българската страна да влезе в договорката. Молчан се оказа разследван за три убийства, едно от които в България – на някогашния негов съучастник Либор Мировски преди към този момент 10 години. Оказа се, че Молчан е финансов шеф във компания MM Global s.r.o. Тази компания е записана в Прага на 21 септември, 2017 година – тъкмо преди да почнат договарянията сред ЧЕЗ и " Инерком България ", а неин притежател е Мая Христова, чиято съществена компания " ММ Груп " се намира в същата постройка на Околовръстно шосе 3, в която е и офисът на " Инерком ". Христова е бизнес сътрудник с Петър Лашов, който е апетитен за правоприемник на убития началник на " ВИС-2 " Георги Илиев и чието име се появи в аферата " Яневагейт " – като сътрудник за белот на премиера Бойко Борисов.
Потенциалните купувачи бяха подложени на общоприети инспекции – с този откъс беше изчерпано какво са дали отговор службите по отношение на това кой в последна сметка ще се снабди с българските активи на ЧЕЗ. Припомняме, че преди седмица Бойчев посочи, е питане било пратено и до " партньорски служби ".
Заседанието всъщност
Недотам изненадващо, на срещата не присъстваше Гинка Върбакова . Вместо нея главно приказва Милена Стоева – ръководител на директорския ръб на " Инерком ". Стоева не заяви нищо ново, като усещане направи изказването от страна на финансиста на компанията " нещата се движат относително проведено " - водели се диалози с банки за финансиране на договорката.
Милена Стоева отхвърли и " Инерком " да е взела участие в процедурата по правене на заявката за цената на тока , подавано пред КЕВР, от страна на ЧЕЗ за идващите три години . Въпрос по тази тематика зададе аленият народен представител Таско Ерменков, който попита и по какъв начин компанията на Гинка Върбакова възнамерява да си върне инвестицията, в случай че не посредством по-висока цена на тока. За страдание три години ще би трябвало да изпълняваме заложения от ЧЕЗ проект във връзка с цената на тока , гласеше отговорът. Говорим за планирани парични потоци, ще желаеме деликатно да преценим резултата им, сподели финансистът на " Инерком България " и увери, че компанията има " задоволително парични потоци ", с цел да си върне разноските по инвестицията. Инвестицията е рационална и би могла да се върне обикновено, беше оценката на " Инерком България ", без да бъдат конкретизирани никакви цифри.
" През годините ЧЕЗ е било задоволително печелившо и витално сдружение ", подчертаха хората на Върбакова, като прибавиха, че не трябвало да има терзания в тази тенденция.
На експлицитен въпрос за какъв брой време " Инерком България " би трябвало изцяло да се разплати с ЧЕЗ, когато бъде подписан окончателният контракт, отговорът беше, че срокът за осъществяване на договорката е " комерсиална загадка ". Досега появилата се информация в общественото пространство беше, че " Инерком България " би трябвало да заплати за 9 месеца 342 млн. евро. Цената и интервалът на заплащане обаче щели да бъдат казани, когато завърши договорката .
Екипът на компанията беше запитан и за произхода на средства, с които ще стане финансирането, като националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков категорично зададе въпрос дали като доказателство за способността на " Инерком България " да подсигурява инвестицията си е показано писмо от Българската банка за развиване (ББР) и от " други български кредитни институции " (бел. ред. - спрегнаха се имената на " Уникредит Булбанк " и Първа капиталова банка, за която Жельо Бойчев сподели на предходното съвещание, че е издала писмо " за интерес " да финансира предел от 80 млн. евро по сделката). Няма по какъв начин да бъдат показани писма за сигурен заем от банки , сподели финансовият шеф на " Инерком ", който посочи, че банките казвали, че имат интерес и си оставяли опция за така наречен дю дилиджънс т.е. цялостен одит. Когато има финален контракт за продажба, тогава има следващи тежки контракти с банки за заеми , добави той и посочи, че " Инерком " дала задоволително индикации, че разполага с задоволително капитал да удовлетвори претенциите на ЧЕЗ и на банките. В договорка от сходен мащаб продавачите нормално се интересуват преди всичко от цената, гласеше акцентът в отговора, както и конкретизиране, че се изпитват " големи терзания " да се работи със страни с неприятна известност. Бяхме подложени на обстойни инспекции, които са относително общоприети, които откриха, че " Инерком България " не съставлява проблем от репутационна позиция, споделиха още хората на Върбакова.
Интересен миг беше и, че депутатът от Рамадан Аталай счете за неточен разпита по отношение на средствата по договорката . А депутатът от Димитър Лазаров попита и за какво се задават едни и същи въпроси непрекъснато и се чакат разнообразни отговори: " Дайте да бъдем градивни, това е моят апел " .
Енергийният министър Теменужка Петкова пък акцентира, че била основана " нервност " по отношение на договорката за ЧЕЗ , които насадили " едни опасения " - по тази причина тя си подала оставката, с цел да няма подозрения, че страната манипулира договорката. Петкова отговори и на въпрос какво става, в случай че " Инерком България " бързо разбере, че бизнесът на ЧЕЗ не ѝ е по силите и го зареже малко откакто го купи. " Няма сериозна компания, която да тръгне на един подобен ход ", отвърна енергийният министър и обясни, че при вероятно такова развиване в ЧЕЗ ще влезе " необикновен шеф " (бел. ред. - де факто синдик, само че с пълномощия по енергийния закон) и той няма да ръководи самичък.
Преди изказването беше посочено от Бойчев, че в свое публично писмо Българската банка за развиване (ББР) е споделила, че не е поемала задължения за финансиране на закупуване на активите на ЧЕЗ и за финансиране на отговорности на " Инерком ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР