Ще решава какви закони приемат депутатите Председателката на 45-ото и

...
Ще решава какви закони приемат депутатите Председателката на 45-ото и
Коментари Харесай

Неофициално: Ива Митева се връща в парламента

Ще взема решение какви закони одобряват депутатите
Председателката на 45-ото и 46-ото национално заседание Ива Митева, която не влезе в новия парламент след оставането на " ИТН " под чертата този октомври, се връща в Народно събрание. Тя  ще има последната дума за всички закони, преди те да влязат за разглеждане в парламентарните комисии и в пленарната зала.

Преди партията на Слави Трифонов да я издигне за председателка на депутатите и в двата предварително разпуснати събрания предишното лято, Митева оглавяваше правната дирекция на Народното събрание.

Тази позиция дава статут на държавен чиновник и мястото ѝ се пази. През времето, когато бе парламентарна шефка, а в последното 47-о Народно събрание - зам.-председател, поста се пое от краткотрайно изпълняващ длъжността.

Очаква се Митева назад на длъжността, която заемаше преди да се закълне като народен представител - шеф на дирекция „ Законодателна активност и право на Европейския съюз “, потвърдиха за  запознати в Народно събрание. По закон, в случай че държавни чиновници бъдат определени за народни представители, мястото им се пази и те автоматизирано могат да го заемат отново след приключване на мандата им. Това важи и за министри и кметове. От администрацията на Народно събрание не разясняват публично завръща ли се някогашната председателка.

Очаква се това да стане ясно през идната седмица, защото всички чиновници от понеделник ще са на крайник за идното разкриване на 48-ия парламент, който бе призован на първо съвещание от президента на 19 октомври.

След като партията на Трифонов към този момент не е парламентарна мощ, друго нейно знаково лице - ексшефът на бюджетната комисия и неизбран претендент за шеф на Българска народна банка Любомир Каримански също постъпи на държавна работа. Той стана консултант на служебната министърка на финансите Росица Велкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР