Ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен

...
Ще продължим да идваме в България като ангажиран и лоялен
Коментари Харесай

Столтенберг получи мартеница и похвали България за големия принос към НАТО

Ще продължим да идваме в България като зает и предан съдружник в НАТО. Благодарни сме за Вашия принос и се радваме да ви забележим, господин министър председател. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща на четири очи с българския министър председател Бойко Борисов. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на двудневна аудиенция у нас по покана на премиера. След диалозите сред двамата, стартира разширена среща сред двете делегации, в която вземат участие вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, асистент генералният секретар по планирането и политиката на защита Патрик Търнър и първият заместник-директор на кабинета на генералния секретар Лоренц Майер-Минеман.

„ Много благодаря за посрещането на нашата делегация в София. Радвам се, че ще съм тук на Вашия народен празник. България е високо скъп съдружник в НАТО и високо оценяваме нейния ангажимент към Алианса. България играе стратегическа роля в региона на Черно море, играе стратегическа роля в Косово, в задачата в Афганистан и така нататък...Подкрепяте ученията на НАТО в Ирак, имате наличие и в други задачи и интервенции, за което сме доста признателни. Тази година ще отбележим 70 година НАТО и 15 година откогато България се причисли. Разширяването на НАТО с България способства за усилване на алианса и усилване на груповата ни защита “, зави Столтенберг.

Генералният секретар на Алианса напомни, че тази година се отбелязва 15-годишнината от присъединението на България в НАТО. и благодари за основната роля на България в процеса по присъединение на Северна Македония към НАТО.

Премиерът Борисов подали мартеница на високия си посетител. Той акцентира, че разговорът с Русия е значим и постоянно търсим подобен разговор, само че би трябвало да сме мощни и с превес на НАТО.

"Поканата до господин Столтенберг бе отправена доста преди да знаем, че ще идва съветският министър председател Дмитрий Медведев и не сме говорили за енергийни планове и НАТО. Винаги съм бил срещу усилване на военното наличие в Черно море отвън ученията, които би трябвало да са все по-големи ", сподели министър председателят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР