Ще попитаме директно - колко от вас имат пари на

...
Ще попитаме директно - колко от вас имат пари на
Коментари Харесай

Банковият депозит ще става все по-атрактивен за спестителите - ето защо

Ще попитаме непосредствено - какъв брой от вас имат пари на банков депозит, които не са изтеглили през последните години? Силно ще ни учудите, в случай че този сюжет не важи за вас (и ще се радваме да ни разкажете защо).

Данните обаче са безапелационни: парите, оставени на влог за повече от две години, са на равнищата от януари 2013 година, като наклонността за евакуиране на средства стартира още през юли 2017 година. В суми българите тогава държат над 1.1 милиарда лв. при 478 милиона лв. сега. Причината: ниските лихви обезсмислят този тип спестявания, като това ясно се вижда в по-краткосрочните депозити - множеството клиенти избират период до най-много 12 месеца.

За да разбираем по какъв начин се стигна дотук, ще се върнем през октомври 2011 година. Това е последният месец, в който статистиката регистрира повишение на лихвените равнища при дълготрайните депозити, като е доближат върха преди началото на спада - 7.27%. Оттогава в продължение на тъкмо 11 години - до октомври 2022-а, лихвите по депозити единствено понижават, с цел да стигнат приблизително ниво от 0.51%. Да, това изцяло обезсмисли този типичен финансов инструмент за спестявания, само че имаме и изненада за вас - тази наклонност към този момент се трансформира.
 Потребителски заем – по кое време ще ви направи по-богати и по кое време не
Потребителски заем – по кое време ще ви направи по-богати и по кое време не

Заемите могат да са доста потребен инструмент – стига да ги ползвате мъдро

Плавен отскок от лихвеното дъно с наклонност за ускорение

За последните 7 месеца имаме налице придвижване на лихвите в противоположна посока - нагоре. Статистиката засича към този момент алегорично превръщане до 0.6% през месец май, след като са последните данни, само че чувството на банковия пазар към този момент е за по-голям скок. Има едно неписано предписание във финансовия свят, че когато забележим интензивно нарастване на рекламите за депозити, то значи лихвите порастват - както за спестяванията, по този начин и за заемите.

" Пътеводител на кредитополучателя " е взаимна финансова поредност на Money.bg и " Инвестбанк " АД, която цели да обясни на читателите в елементи, посредством наличен и понятен език по какъв начин действат най-популярните банкови артикули у нас, кои са главните опасности при потреблението им, както и кои са изгодите за потребителите.

През последните няколко месеца се вижда изрично оживление в тази посока, като по-малките банки у нас започнаха да оферират по-активно своите депозитни артикули. Така да вземем за пример българската с годишна рента до 2.5% при подписване на 3-годишен контракт. Иначе казано, в случай че вложите 100 000 лв., ще получите 7 500 лв. от горната страна за целия интервал. Скептиците ще кажат, че това към момента е под инфлационните равнища в страната и ще бъдат прави. Но тази информация е повече за тези оптимисти, които към месец май са поставили нови 167 милиона лв. на депозит.

Глобалният вятър на смяната
 Снимка 600463
Източник:

Началото на повишението на лихвените равнища у нас през есента на 2022-а идва след едно стратегическо и дълго чакано решение на Европейската централна банка - да увеличи главния лихвен % за първи път от 11 години. Да, това е същият интервал, в който лихвите у нас вървяха единствено надолу. Причината: Еврозоната разгласи война на инфлацията и даже да не сме към момента част от валутния съюз, редица банки у нас черпят финансов запас точно от него.

Основният лихвен % през 2011 година беше променян 4 пъти, с цел да доближи от 0.75% до 0.25%. В идващите години бяха достигнати негативни равнища (до -0.5%) - исторически невиждано нещо, което сътвори потребителски аномалии като тази да плащаме на банката за съхранението на парите ни, вместо тя да ни заплаща по тази причина, че ги употребява. През септември 2022-а обаче за първи път от 11 години насам ОЛП беше върнат на 0.75%, като както към този момент отбелязахме, в същия миг у нас лихвите започнаха да се повишават, въпреки и постепенно.

Корелацията сред решенията във Франкфурт и българския банков пазар е забележима. И тук идва най-важното нещо, което би трябвало да знаете: главният лихвен % сега не е 0.75%, не е даже двойно - 1.5%, той е 3.50% с наклонност за по-нататъшно повишение. Казано по различен метод, равнището на лихвите в еврозоната е най-високо от 2001-а година насам.
 Ипотечен заем – рисковете и изгодите, за които би трябвало да знаете
Ипотечен заем – рисковете и изгодите, за които би трябвало да знаете

Жилищният заем може да бъде както мощен, по този начин и рисков инструмент

Ще кажете, че у нас лихвите не порастват толкоз бързо и ще бъдете прави, само че по тази причина има ясно пояснение. Първо, банките към момента са цялостни с задоволително средства и второ - измененията в лихвените нива се случиха толкоз бързо, че резултатът няма по какъв начин да не се бави. Само в границите на година ОЛП беше повишен от 0.00% до 3.50% - най-бързият скок в историята на ЕЦБ. Ако комерсиалните банки бяха приложили този ритъм на повишаване, шокът за пазара щеше да е голям.

Близкото бъдеще принадлежи на спестителите

Това значи единствено едно нещо - че през тази и идната година ще следим растеж, най-вероятно равномерен, на лихвите както при заеми, по този начин и при депозити. Това значи, че ще бъдат изменени и разпоредбите на играта, като в мощна позиция ще се окажат не хората с високи приходи, които съумяват да теглят огромни заеми с извънредно ниски лихви, а хората с задоволително обемни спестявания, които могат да заложат против висока рента. А ние предлагаме, който можете да откриете онлайн и да получите една от най-хубавите лихви на пазара все още.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР