Какви са възможностите, които дава законът на физическите лица да

...
Какви са възможностите, които дава законът на физическите лица да
Коментари Харесай

Имоти, акции, крипто: Как да намалим данъците си върху инвестиции?

Какви са опциите, които дава законът на физическите лица да усъвършенстват отговорностите си върху рентабилност от вложения? Отговор на този въпрос по време на своята презентация на форума " ", който се организира на 10 април в Hyatt Regency Sofia даде водещият специалист в счетоводство и данъчни съвещания в България Велин Филипов.

Основателят на групата " Филипов и сътрудници " и преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет и ръководител на одитните комитети на две значими компании заключи, че в това отношение законът е много демократичен. Той обърна вниманието на аудиторията към най-често срещаните вложения и рентабилност от тях. 



Първо значимо е да отбележим, че тези облекчения не могат да бъдат употребявани от физически лица, които работят като търговци. Търговци не са единствено тези, които са регистрирани като Едноличен търговец, а и лицата които са търговци по Търговския закон без значение, че не са регистрирани - тези, които по предмет и размер активност се изисква да водят делата си по търговски метод.

Трябва да бъде изработен деликатен разбор, дали хората, които търгуват с акции и криптовалути попадат в понятието търговец или не, тъй като това води до радикално друго облагане.

Инвестиции в недвижими парцели

Една от най-често срещаните и желани вложения в България е инвестицията в недвижими парцели. 

Законът дава алтернатива за необлагане при продажба или подмяна на един неподвижен жилищен парцел при изискване, че той е държан от едно физическо лице най-малко 3 години.

Също по този начин дава алтернатива за необлагане на други два типа парцели, разнообразни от жилищни, в случай че те са държани повече от 5 години (между датата на придобиване и датата на продажбата) и дава опция за безграничен брой облагане на селскостопански и горски парцели в случай че са държани повече от 5 години - броя тук няма значение.

Важно конкретизиране е, че жилищния парцел не е парцел, в който живеем, а подобен който може да служи за облекчаване на жилищни потребности.

Тези облекчения не се ползват за вещни права - право на градеж, право на прилагане, те са използвани при покупко-продажби с парцели.

Следенето на продажбите в границите на годината става в последователен ред - по датата на нотариалните актове. 

" Много значима детайлност е, че всички тези облекчения могат да се ползват комулативно - в границите на една календарна година можем да продадем един жилищен парцел, два нежилищни и безграничен брой селски и горски парцели, с ангажимента, че имаме ограничавания в периода на владение 3 години за жилищните и 5 години за останалите. "

Ако се таксуват парцелите облагането е върху основа, която е позитивна разлика сред продажна и цена на придобиване с 10% нормативно приети разноски, които не би трябвало да бъдат доказвани. Върху тази данъчна основа ставката е 10%, т.е. ефикасната ставка е 9 на 100.

" При продажната цена влиза всичко, което е добито от лицето по отношение на продажбата или замяната, в това число заплащане, друго от пари ", разясни Велин Филипов.

Той акцентира, че в България цената на придобиване не се актуализира с никакви инфлационни показатели. Така, че на практика нарастването на продажната цена от инфлацията предстои на облагане. 

Инвестиции в парцели в чужбина

Облагането на приходите в другата страна се случва в България по същия метод, по който се таксуват продажбите на парцели в България.

Твърде евентуално е обаче в непознатата страна при продажба или подмяна този приход също да се таксува. България ползва концепцията за така наречен " международен приход ". Това значи, че  българските жители, локални физически лица се таксуват за данъчни цели за приходите им в целия свят. Недвижимите парцели са едно от нещата, които се таксуват в страната, в която се намират.

" Не ми е известно да има изключение от това предписание. По тази причина ще се стигне до двойно данъчно облагане, което би трябвало да бъде отстранено.

Тук става много по-сложно. България има много подписани спогодби за отбягване на двойното данъчно облагане, които са с приоритет пред националното законодателство.

Ако сме с страна, с която нямаме спогодба по нашия закон се употребява елементарен данъчен заем, което значи, че платеният налог в другата страна ще се приспадне, с ангажимента, че не може  да се приспадне по-голям налог, от този, който би бил изискуем в България ".

Инвестиции в движимо имущество

По закон движимото имущество не предстои на облагане. Тук става въпрос за артикули, които не са закупени за продажба.

Ако търгуваме регулярно със артикули - главно по интернет в огромни количества и ги продаваме за облага то ние действаме като търговци и подлежим на облагане. 

" Огромна част от интернет търговията по една или друга причина стои в един бранш, който дали е сив или черен е противоречиво, само че сигурно не е бял. И доста постоянно се пропуща декларирането по една или друга причина. В този случай обаче облагата от тези артикули предстои на облагане с 15 на 100 ".

Припомняме, че Национална агенция за приходите взимат данни от куриерите и ги зареждат непосредствено в електронните заявления на лицата, които сами преценят дали е стопанска активност или не.

Инвестиции в какво движимо имущество се таксуват?

Облагат се покупко-продажбите с пътни, въздухоплавателни и водни транспортни средства, само че единствено, в случай че са притежавани за интервал по-малък от една година.

Облагат се и покупко-продажбите с творби на изкуството и предмети за сбирки и антикварни предмети, акции, дялове и обезщетителни принадлежности, капиталови бонове и други финансови активи.

" По отношение на пътните, въздухоплавателните, водните транспортни средства и творби на изкуството - разликата се получава между покупна цена, нормативно приети разноски няма - т.е. в случай че има марж, в това число и инфлационен плащаме 10% плосък налог. Тук няма изключения или облекчения ".

Инвестиции във финансови активи

Начинът, по който се образува данъчната основа за акции, дялове и други, в действителност всевъзможни типове финансови активи е договорка по договорка се, основата се образува по продажна минус покупна цена. Като облагата или загубата, която се образува се нетират на годишна база.

С смяната в закона, в действие от 1 януари 2024 година, по реда за облагане на продажбите на финансови активи се таксуват и покупко-продажбите с виртуални валути.

От тази дата върху позитивната основа, в случай че има такава страната се съгласи да даде 10% нормативно приет разноски без да се потвърждават. Това значи, че автоматизирано имаме право да понижим с 10% позитивната разлика облаги минус загуби при покупко-продажби с финансови активи.

Ако крайният ни резултат е загуба - тя не може да се придвижва в идващите години и даже да имаме повече от 10% разноски - те не могат да бъдат приспаднати, в това число такси които платформите одържат директно когато купуваме или продаваме финансови принадлежности.

" Трябва да се направи доста деликатна преценка по какъв начин работи лицето, когато търгува с финансови активи, защото при регулярна търговия, директното му присъединяване може да докара до извод за така наречен стопанска активност или да се третира като търговец без значение, че не се е записал на никое място като подобен. А това ще докара до радикално друго облагане ".

Експертът акцентира, че тази тематика е доста настояща за Национална агенция за приходите през последните няколко години, а правилен отговор няма, тъй като за всеки съответен случай се прави съответен разбор.

" Ако имаме, да вземем за пример доста покупко-продажби, само че ние сме пасивен инвеститор - някой различен взема решение за нас, то явно ние не действаме като търговец. Ако ние сключваме покупко-продажбите и го вършим регулярно, въпреки и крайният резултат да е загуба - ние действаме като търговец. 

Не се таксуват покупко-продажбите с финансови принадлежности, които се подписват на контролиран български пазар и в контролиран пазар в страна членка на Европейски Съюз или ЕИП ".

Повече за облагането на вложения във финансови активи, капиталово злато и приходи от лихви чуйте във.

* Настоящият материал е с осведомителна цел и не съставлява капиталов съвет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР