Както нормите на взаимоотношенията се променят, така и начинът, по

...
Както нормите на взаимоотношенията се променят, така и начинът, по
Коментари Харесай

Управление на парите като двойка: Всичко е позволено в любовта и в бюджетирането?

Както нормите на взаимоотношенията се трансформират, по този начин и методът, по който решаваме да управляваме парите си.

Що се отнася до ръководството на домакинските финанси, двойките все по-често избират да държат парите си настрана - без значение дали са женени или не.

Според данни за Обединеното кралство, оповестени от банка TSB, единствено един на всеки осем души от двойка споделя всичките си финанси с колегата си, спрямо двама на всеки пет, които държат парите си изцяло настрана.

" През миналите десетилетия се е считало, че мъжът е поемал контрола над общите финанси на фамилията, а по-късно дамите са направлявали бюджета на семейството ", сподели Алис Хейн, анализатор на персоналните финанси в Evelyn Partners, пред.

Идеята, че един сътрудник би трябвало да държи парите на двойката, е преобладаваща в исторически проект.

Традиционно фигурата на мъжа, който изкарва хляба, върви ръка за ръка с призрака на домакинята, чиято автономност е лимитирана до харчене в границите на издръжката й.

Този сюжет към този момент не е норма, най-малко в множеството западни страни.

Политическите победи на дамите, като придобиването на правото да имат пари или да печелят заплата, са съдействали за по-равномерното систематизиране на бюджета на семейството.

Нетрайността на брака, както и увеличеният брой нехетеросексуални връзки, в допълнение способстват за смяна в обичайна финансова динамичност.

" Хората са по-склонни да имат няколко колегата през целия си живот ", означи Алис Хейн. И добавя:  " Да имате обща сметка, тъй като ще се ожените на 20 и ще останете с този човек 60 години... това не се случва толкоз постоянно, колкото преди. "

Финансова машинация и насила

Една от аргументите, заради които някой може да желае да ограничи шерването на активи, е в случай че е претърпял финансова контузия в предходна връзка.

В Обединеното кралство 16% от възрастните споделят, че са били обект на икономическо принуждение, което значи, че са били възпрепятствани да ръководят свободно парите си.

Тази операция може да се прояви в разпределение на средствата, само че насилниците могат също да принудят колегата си да вземе заем срещу волята си.

Въпреки че някои страни оферират правна отбрана против насилствен дълг, от време на време това може да остави оживелите от корист финансово осакатени с години, като в същото време има фрапантно влияние върху кредитния им рейтинг.

Друга припокриваща се форма на финансова операция произтича от нечестността към парите.

Когато сътрудниците имат комбинирани финанси, за един човек е доста по-лесно да натрупа големи разноски, без да уведоми другия сътрудник или до момента в който лъже за потреблението на парите.

Според данни, оповестени през 2023 година от адвокатската адвокатска фирма Weightmans, 17% от интервюираните британци са споделили, че сътрудниците им са ги лъгали за задължения.

В същите констатации 9% от респондентите споделят, че имат повече от £1000 в секрети спестявания, скрити от техните сътрудници.

Несъответствие в заплатите и заетостта

По време на брака обособените сметки могат да обезпечат равнище на финансова дискретност. Въпреки че има редица характерни за всяка страна закони, фамилните двойки постоянно имат взаимна законна благосъстоятелност върху благосъстоянието, добито по време на брак.

Това е без значение от това кой го е натрупал, тъй като правилото на шерване на брачните активи се стреми да признае разделянето на труда в границите на дълготрайни взаимоотношения.

Партньорите може да имат два обособени потока на приходи, само че сметките в последна сметка се размиват по пътя - изключително когато се появи къща или деца.

Често може да възникне напрежение във връзки, в които единият печели повече от другия.

В тези случаи, изключително при положение на сътрудници, които си остават у дома, не би трябвало да се подценява смисъла на домашната работа.

Финансова информираност и работа в екип

Когато става въпрос за ръководство на взаимни финанси, не е извънредно един сътрудник да прави всичко.

" Трябва да сте сигурни, че и двете страни на партньорството схващат какви огромни финансови решения се вземат, какви задължения евентуално имате, какви спестявания имате и какви са вашите капиталови тактики ", сподели Алис Хейн.

Това значи, че без значение от това какво се случва в една връзка, всеки сътрудник ще бъде в по-добра позиция да преодолее финансовите усложнения.

" Автономията не е себелюбив или изолиран индивидуализъм ", добави Фран Бенет, асоцииран помощник в Департамента по обществена политика и намеса в Оксфордския университет, " а по-скоро основата на здрави взаимоотношения ".

Поддържането на персонална финансова непоклатимост и шерването на разноските не би трябвало да е несъгласие, макар че това може да отнеме малко работа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР