Ще поевтинее ли хлябът?В последния работен ден преди дългата ваканция

...
Ще поевтинее ли хлябът?В последния работен ден преди дългата ваканция
Коментари Харесай

Ще поевтинее ли хлябът?


Ще поевтинее ли хлябът?

В последния работен ден преди дългата почивка депутатите взеха решение да запазят нулева ставка на брашното и хляба до края на годината.

При продажбата на самун сложиха таван на надценката. Тя не може да е повече от 15 %.

Причината – съгласно депутати в огромните търговски вериги тази надценка достигала до 40 на 100.

Браншът към този момент се разгласи срещу тавана на надценката. Според притежателя на пекарна Жулиен Таушанов това е „ следващият избирателен фойерверк ”.

„ По този метод депутатите признават, че за доста хора в България в 21 век е мъчно да си купят самун. Това е оценка за политиците ”, съобщи пред Нова телевизия хлебарят.

Народното събрание ненадейно одобри във вторник таван от 15% за надценката на хляба до края на

2024 година, както и удължение на нулевата ставка за Данък добавена стойност върху хляба и брашното до края на годината.

В противоположен случай ставката трябваше да се вдигне на 20% от 1 юли.

„ Цените на производител са задоволително ниски, само че надценките, които се поставят в питателните вериги, са от 40% – 55%. Специално за хляба тази надценка предлагаме да не бъде повече от 15%.

Всички останали артикули дано да бъдат както си решат по договаряне “,
сподели ръководителят на бюджетна комисия Йордан Цонев от Движение за права и свободи,
който внесе измененията при гласуването на промени в законите за налозите върху персоналните приходи и за хазарта.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия назова предлагането предизборно, само че го дефинира като рационално и го поддържа. „ Това е една от позитивните резултати от изборите “, сподели той.

След като бюджетната комисия поддържа предлагането, пленарна зала го отхвърли при разглеждането на закона за налозите върху персоналните приходи. След това обаче Цонев го предложи в преходните и заключителните разпореждания на Закона за
хазарта, където текстовете бяха утвърдени.

То обаче бе лимитирано до три типа самун – бял, „ Добруджа “ и стандартизиран.

Още преди окончателното гласоподаване от Сдружението за съвременна търговия (СМТ) се оповестиха против смяната. „ Предложението за фиксиране на комерсиалната надценка при хляба съставлява жестоко деформиране на конкуренцията, заплашва профилираните търговци с банкрут и съставлява риск за ограничение предлагането на самун и хлебни произведения на потребителите, което в краен резултат ще докара до увеличение на цените “, се казва в позиция на СМТ.

Сдружението показва, че предлагането се прави без сериозен разбор, оценка на влияние и координиране със заинтригуваните страни. „ Подобно предложение би могло да има основни последици върху търговия на дребно с бързооборотни артикули “, написа още в позицията.

От СМТ, че фиксирането на надценка не взема поради разноските на търговците за труд, сила, превоз, пространства, както и поддръжка: „ Тези разноски са разнообразни при другите видове обекти огромни, дребни и профилирани магазини. Фиксиране на надценката значи изхвърляне от пазара на профилираните магазини за самун и хлебни произведения и ограничение предлагането на самун от дребните търговци, които оферират стеснен стоков подбор “.

Сдружението добавя, че съществуват редица мнения на Комисия за защита на конкуренцията (№ 23 от 10.01.2019 г) и Министерство на стопанската система, които са срещу определянето на фиксиране надценки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР