“Ще излезем от политическата криза, когато има правителство, което е

...
“Ще излезем от политическата криза, когато има правителство, което е
Коментари Харесай

Христо Иванов: Ще излезем от кризата, когато престанем да занимаваме хората със себе си, а заложим на разума

“Ще излезем от политическата рецесия, когато има държавно управление, което е устойчиво, което не занимава хората със себе си, което е способно да организира политики, което стъпва на разсъдъка. “Демократична България ” в предизборната си акция ще заложи на това да има разсъдък в политиката. ” С тези думи съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов приключи присъединяване си в предаването на Българска национална телевизия “Панорама ”.

Иванов съобщи още, че изтеклото онлайн съвещание на парламентарната група на Демократична България предишния петък демонстрира, че във групировката решенията се вземат групово. И прикани във всички партии решенията да се вземат групово, а не от обособени хора, които от време на време даже не са на политическата сцена, а някъде откъм гърба. Защото това е причина за безнаказаност и корупция.

Лидерът на “Да, България ” отхвърли съмненията, че предлагането му за необятна коалиция с антикорупционни политически и цивилен обединения, измежду които “Продължаваме смяната ”, “Боец ”, “Правосъдие за всеки ” и “Ние идваме ” е боязън на Демократична България да не “потъне ” електорално, тъй като в самата Демократична България няма единно мнение по въпроса независимо или в коалиция да се явява на изборите. “И при нас не всички са въодушевени за коалиция – това е като да се местиш от къща с градина в блок със съседи ”, сподели Иванов и прояви схващане, че “Продължаваме смяната ” от своя страна има потребност от време, с цел да осмисли и се произнесе по тази опция. Но, по думите му, тук става дума за това, дали се стремим да се затваряме или да имаме нова политическа просвета на групово взимане на решения. Защото тези, които започнаха смяната не са просто партиите и водачите, а самата демократичната общественост, която от десетилетия и през генерации подсигурява дълготрайната ориентировка и развиването на страната.

“Трябва да решим два въпроса – за войната и за корупцията. Но не можем да решиш единствено единия проблем, а двата по едно и също време ”, сподели още Христо Иванов. И опонира на събеседника си Томислав Дончев от ГЕРБ, който заявява, че партията му също е за правосъдна промяна, само че не било явен дизайнът ѝ. Какво би трябвало да се прави от дълго време е изяснено, авторитетни интернационалните организации са одобрили пътя на смяната, а България непрекъснато е осъждана от интернационалните съдилища поради правосъдната си система, сподели Иванов. И подсети, че в 47-ия парламент бе основана комисия за правосъдната промяна, която ГЕРБ бойкотира.

Съпредседателят на Демократична България съобщи, че произнасянето на присъди за корупция би трябвало да вършат не политиците, а правосъдната система, само че за задачата би трябвало да имаме самостоятелна и работеща прокуратура. “Не е въпросът аз да сменя основния прокурор на ГЕРБ с мой основен прокурор, а всички да сме сигурни, че това е самостоятелна прокуратура, която си прави професионално работата ”, сподели Христо Иванов. Тогава към този момент политици, упрекнати в корупция, ще могат да слязат от политическата сцената и вземат решение своята непорочност или виновност пред Темида, а не политическият развой да става техен персонален пленник.

“Трябва да можем да се отхвърляме от власт, когато тя не ни е нужна.

Трябва да излезем от положението на дългогодишна корист с репресивна власт ”, сподели още Иванов и прикани за разговор, в който ГЕРБ да признае отговорността си най-малко за някои най-тъмни моменти от 12-те си години, в които е упражнявала репресивно властта. “Когато ГЕРБ отбраняваше всяка молекула власт на основния прокурор, нямаше угриженост за бухалки на властта като през днешния ден ”, сподели Иванов.

Съпредседателят на Демократична България предизвести, че в идващия парламент би трябвало да се търсят огромни болшинства, които да имат воля за решаването на тежки проблеми пред страната. “Трябва да можем да променим българската енергетика, да осигурим финансово подкрепяне на фамилиите и бизнеса, да излезем от инфлационната серпантина, уверено да превъоръжим армията и да приключим промяната на администрацията посредством електронно ръководство. Това може да стане със индивид, който може да образува властта, да води разговор с всички и да обезпечи устойчиво ръководство ”, сподели Христо Иванов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР