Ще изчакам решението на президента Румен Радев за указа за

...
Ще изчакам решението на президента Румен Радев за указа за
Коментари Харесай

Гешев ще говори след решение на КС и указа на президента

" Ще изчакам решението на президента Румен Радев за указа за отстраняването ми и решението на Конституционния съд. Каквото имам да споделям, ще го кажа в България ". Това разгласи през вчерашния ден отстраненият от служба основен прокурор Иван Гешев откакто излезе от залата в Страсбург Той се яви пред мониторинговата комисия в Екологичен потенциал за битката с корупцията по високите етажи на властта поради " Барселонагейт ". Въпреки уверенията, че " ще бъде забавно " чуването на  Гешев от евродепутатите мина небрежно за 10-15 минути. Той изясни, че отговарял на въпроси, свързани с съветското въздействие в България, корупцията по високите етажи на властта и правовата страна.
За " Барселонагейт " основният прокурор споделил пред евродепутатите, че няма нищо ново. Съобщил, че е поискана правна помощ от Турция и Кипър за доизясняване на обстоятелствата. 
Гешев приказвал, че офанзивите против него почнали откакто споделил, че ще арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че стъпи на българска земя. Той се оплакал за политически напън върху него, за скрит план за свалянето му. Наблегнал на върховенството на закона. 
Преди началото на съвещанието бе изработен опит от евродепутатите от ГЕРБ чуването на Гешев да не бъде осъществено. Емил Радев от Европейската национална партия/ГЕРБ  съобщи, че предлагането е било на няколко политически сили в мониторинговата група. После обаче стана ясно, че основател е бил неговият сътрудник от същата партия Владимир Билчик. Междувременно председателката на мониторинговата група София инт Велт заяви, че групата приготвя задача в България през октомври, без да даде съответна дата за това от Страсбург.  
ДУМА напомня, че Гешев беше отхвърлен от поста основен прокурор в понеделник от Пленумът на ВСС  с 16 гласа УзаФ и в негово неявяване. Той бе махнат по предложение на четирима членове на съвета поради израза " политически отпадък ", който използва на брифинга на 15 май, когато скъса оставката си. Кадровиците предложиха на президента Румен Радев да издаде декрет за освобождението му. 
Въпреки това Гешев към момента е основен прокурор. Причината е, че процедурата не е приключена, защото няма президентски декрет за освобождението му. Гешев желае Конституционният съд да анулира признатия неотдавна механизъм за следствие на основния прокурор, както и измененията в Закона за правосъдната власт, с които бе понижено от 17 на 13 гласа болшинството за отстраняването му. Конституционен съд още не се е произнесъл дали жалбата на основния прокурор е позволена. Гешев желае и второ произвеждане с цел да се отговори на въпроса може ли правосъден съвет с изминал мандат да го в профил.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР