Ще е трудна задача при всички тези санкции Емил Василев

...
Ще е трудна задача при всички тези санкции Емил Василев
Коментари Харесай

Русия и Китай искат да станат световни лидери в областта на технологиите, сигурността и изкуствения интелект

Ще е сложна задача при всички тези наказания

Емил Василев преди 47 секунди 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 8:46 | 20.03.2023

Александър Аузан пред Forbes: „ Русия изгуби основния си коз “

АвтомобилиИван Давидов - 9:22 | 21.03.2023

5 здрави Мерцедеса, които ще ви откарат до Рая. И други 5, които ще ви откарат до гробището… за коли

АвтомобилиИван Давидов - 9:39 | 20.03.2023

ТОП 10 на колите, които изкарват по милион километра

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Руският президент Владимир Путин и китайският водач Си Дзинпин оповестиха, че имат намерение да трансфорат своите страни в международни водачи в региона на осведомителните технологии, киберсигурността и изкуствения разсъдък, което може да се окаже сложна за реализиране цел, като се има поради броят на обвързваните с технологиите наказания и надзор на износа, наложени на двете страни.

Си Дзинпин посети Москва за три дни тази седмица за диалози с съветския си сътрудник. В резултат на това бяха реализирани редица съглашения в разнообразни области, изброени в документ, озаглавен „ Съвместно изказване сред Китайската национална република и Руската федерация за задълбочаване на всеобхватното стратегическо партньорство за съгласуваност в новата ера “.

Документът е изпълнен с езика, който бихме могли да чакаме от двамата водачи, в това число с неодобрение на „ лицемерния роман за по този начин наречената „ народна власт против авторитаризма “. Има и раздели, свързани с софтуерните упоритости на двете страни.

Президентите се споразумяха да образуват нови модели на съдействие в браншове като изкуствен интелект, интернет на нещата, 5G, цифрова стопанска система и нисковъглеродна стопанска система.

Технологичният суверенитет е ключът към устойчивостта. Предлагаме по-нататъшно възстановяване на стратегическите партньорства в съответни браншове, като комбинираме богатия си проучвателен потенциал и промишлени благоприятни условия, Русия и Китай могат да станат международни водачи в региона на осведомителните технологии, киберсигурността и изкуствения разсъдък.

се споделя в документа

Трудно е да си представим, че някоя от двете страни ще стане международен водач в тези области, като се има поради лимитираната им дарба да употребяват задгранични технологии. Русия, несъмнено, е обект на многочислени наказания, откогато нахлу в Украйна преди повече от една година. IBM, Nvidia, Intel и доста други са спрели да продават продуктите си в страната.

Преди това Русия направи смелото изказване, че ще влага в създаване на чипове, произвеждане и образование на личен състав в страната с желанието до 2030 година да създава чипове, употребяващи 28-нанометров софтуерен развой. Понастоящем невъзможността на Русия да се доставя с надеждни полупроводници я принуждава да употребява в танковете си съставни елементи, взети от съдомиялни машини и хладилници.

Санкциите против Русия я накараха да се обърне към китайския сив пазар за импорт на полупроводници. За страдание на Путин, съвсем половината от тях са дефектни.

Санкциите на Китай за произвеждане на чипове са добре документирани. Ограниченията, въведени през октомври предходната година, имат за цел да лимитират производството на логичен чипове в страната до 14-нанометровия развой, на DRAM до 18-нанометровия и на 3D NAND Flash до 128 пласта. Съединени американски щати настояват, че това ще попречи на Китай да създава полупроводници за военни приложения, в това число суперкомпютри, моделиране на нуклеарни и хиперзвукови оръжия.

Китайските компании бяха запълнили складовете си с съоръжение за произвеждане на чипове в подготовка за още ограничавания от страна на Нидерландия, които бяха оповестени при започване на този месец.

Въпреки рестриктивните мерки, в скорошен отчет на мозъчен концерн се твърди, че Китай води Съединени американски щати в проучванията на 37 от 44 сериозни технологии.

На друго място в руско-китайския документ се показва, че „ двете страни поддържат Специалния комитет на Организация на обединените нации за създаване на всеобхватна интернационална спогодба против потреблението на осведомителни и информационни технологии за незаконни цели “. Това още веднъж наподобява малко изненадващо, като се има поради, че по-голямата част от спонсорираните от страната хакери произлизат от тези две страни.

Във връзка с това по-рано тази седмица Кремъл сподели на чиновниците, участващи в акцията за преизбиране на Путин през идната година, да се отърват от своите iPhone-и като защитна мярка против западните организации. Като опция те могат да дадат телефоните на „ децата си “. Изглежда Кремъл счита, че телефоните на Купертино са по-лесни за хакване и по-податливи на шпионаж от страна на западните шпиони, в сравнение с други смарт телефони.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР