Изкуственият интелект удря световния пазар на труда като цунами“. През

...
Изкуственият интелект удря световния пазар на труда като цунами“. През
Коментари Харесай

Изкуственият интелект удря световния пазар на труда като „цунами“ – шефът на МВФ

Изкуственият разсъдък удря международния пазар на труда „ като цунами “. През идващите две години изкуственият разсъдък евентуално ще засегне 60% от работните места в развитите страни и 40% от работните места по света.

Това съобщи в Цюрих Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд,  написа Reuters.

„ Имаме доста малко време да подготвим хората за това, да подготвим бизнеса за това “ — сподели тя на събитие, проведено от Швейцарския институт за интернационалните проучвания, обвързван с университета в Цюрих.

Тя също по този начин има вяра, че това може да донесе големи облаги в продуктивността, в случай че „ го създадем вярно “. Това обаче може да докара и до повече дезинформация и, несъмнено, повече неравноправие в обществото.

Освен това Кристалина Георгиева означи, че международната стопанска система е станала по-податлива на разтърсвания през последните години, имайки поради световната пандемия през 2020 година, както и войната в Украйна.

През януари тази година МВФ към този момент предвижда, че изкуственият разсъдък ще засегне съвсем 40% от работните места по света, като ще размени някои и ще добави други.

Оценявайки евентуалното влияние на ИИ върху световния пазар на труда, специалистите на МВФ споделиха тогава, че в доста случаи е евентуално той да добави човешкия труд.

Припомняме, че изпълнителният шеф на Tesla Илон Мъск предвижда развиването на изкуствен интелект, който ще бъде по-умен от най-умния човек, евентуално до 2025 или 2026 година

В отворено писмо Илон Мъск и група специалисти по изкуствен интелект и представители на индустрията  приканиха за шестмесечна пауза в създаването на системите, по-мощни от неотдавна създадения OpenAI GPT-4, цитирайки евентуалните опасности за обществото и човечеството.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР