Мегакорпорациите активно инвестират в технологии за разшифроване на човешките мисли...

...
Мегакорпорациите активно инвестират в технологии за разшифроване на човешките мисли...
Коментари Харесай

Невроправа: Apple и Meta инвестират в технологии, чрез които ще четат мислите ви

Мегакорпорациите интензивно влагат в технологии за разшифроване на човешките мисли...

Емил Василев 13:13 | 14.05.2024 0 Сподели Man of Science series. Abstract design made of human head, numbers and visual elements on the subject of human mind, modern technology, education and science; Shutterstock ID 376222072

Най-четени

ТелефониДаниел Десподов - 11:28 | 13.05.2024

Най-неочаквано Германия забрани продажбата на смарт телефоните и таблетите на Lenovo и Motorola

IT НовиниСветослав Димитров - 13:36 | 12.05.2024

Повече от половината чиновници в американската полупроводникова промишленост евентуално ще сменят работата си

КосмосЕмил Василев - 17:38 | 13.05.2024

Открит е изходът на галактиката: В центъра на Млечния път е открит „ комин “ от парещ газ

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Големи софтуерни компании като Meta и Apple влагат в създаването на технологии, които могат да разкодират човешките мисли.

Експертите настояват, че това би могло да докара до промяна на опциите, които дават всеки артикул, който може да мери мозъчната интензивност и да я преобразува в команди (представете си писане, само че без ръце).

Подобни артикули биха могли да революционизират и медицината, като оказват помощ на пациентите, само че също по този начин биха могли да застрашат неприкосновеността на персоналния живот на хората.

През 2022 година Apple записва патент за AirPods, които употребяват EEG технология за разбор на биосигнали и електрическа интензивност в мозъка на потребителя. Meta въпреки това поддържа екип от невролози, които са разкрили способи за „ засичане “ на мозъчната интензивност по нехирургичен път.

Привържениците на така наречен неврологични права или „ невроправа “ като доктор Рафаел Юсте настояват, че мислите ни са последните данни, които можем да направляваме сами. Вследствие на това Колорадо одобри Закона за „ невроправата “, който уголемява щатския закон за отбрана на персоналните данни, с цел да отбрани персоналния живот на мисълта. Той стана първият сходен закон в Съединени американски щати.

Макар, че невротехнологиите оферират големи благоприятни условия за медицината и всекидневието, те също по този начин имат капацитета да се трансфорат в инструмент за нарушение на неприкосновеността на персоналния живот. Компаниите се стремят да употребяват невроданни за разнообразни приложения – от медицински произведения до потребителска електроника. Meta, да вземем за пример създава невронни интерфейси, които могат да се носят на китката и да разчитат невронните сигнали, изпращани от мозъка, с цел да ръководят разнообразни устройства.

Съществуват опасения, че без уместно контролиране и отбрана на персоналните данни технологиите, които могат да проучват или даже да манипулират мисловните процеси могат да бъдат употребявани неетично. В отговор на тези опасения някои страни, като Чили, както и някои щати в Съединени американски щати започнаха да одобряват закони, ориентирани към отбрана на невроправата и неприкосновеността на персоналния живот.

Това развиване открива нови благоприятни условия за вложителите и фирмите, които търсят способи да печелят от тези нови технологии, като в същото време пазят данните на потребителите. Невротехнологиите имат капацитета да трансформират доста освен здравната промишленост, само че и обществото като цяло, като дават нови способи за взаимоотношение с технологиите и подобрят качеството на живот на хората.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР