Ще бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 млрд.

...
Ще бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 млрд.
Коментари Харесай

Министър Велкова: Ще бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 млрд. лв.

Ще бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 милиарда лева Това сподели министърът на финансите Росица Велкова на брифинг в Министерски съвет, съобщи кореспондент на " Фокус ".

" Предложеният от служебното държавно управление законопроект е с недостиг на касова основа от 6,4% от Брутният вътрешен продукт, а на начислена основа от 6,1% от Брутният вътрешен продукт. Със законопроекта не предлагаме смяна в данъчната политика. При това състояние ще е належащо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 милиарда лв. като в края на 2023 година размерът на дълга ще доближи 46,8 милиарда лв. или 25,3% от Брутният вътрешен продукт. При опазване на настоящото законодателството приходите при консолидираната фискална стратегия по отношение на обновената стратегия за 2023 година бележат номинален растеж от 6,1 милиарда лв., а разноските бележат растеж от 11,8 милиарда лв., което води до в допълнение утежняване на недостига с 5,6 милиарда лева Като условен дял от брутния вътрешен артикул приходите са 35,7% за 2023 година ", изясни министърът.

Тя посочи, че събираемостта на данъчните доходи е висока и за първо тримесечие на 2023 година тя нараства с 20,1 на 100 по отношение на същия интервал за предходната година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР