Решихме още един проблем днес. Както ви е известно, той

...
Решихме още един проблем днес. Както ви е известно, той
Коментари Харесай

Правителството предлага увеличение на заплатите не само на академичния състав във вузовете

Решихме още един проблем през днешния ден. Както ви е известно, той е наследен, само че каквото и да е. Това сподели министър-председателят Димитър Главчев след среща със Съвета на ректорите, съобщи кореспондент на " Фокус " .

По думите му кабинетът е заречен от началото, че с изключение на за почтени и транспарантни избори, в границите на техните благоприятни условия и в късия им небосвод, с който разполагат да вземат решение и проблемите, които са с по-дълбок произход във времето.

" Срещнахме се със Съвета на ректорите и обещахме и ще го осъществим с разпореждане на Министерски съвет да предоставим, по този начин или другояче, полагащите им се 39 милиона лв., които ще бъдат задоволителни първоначално за нарастване на възнагражденията на университетския състав ", съобщи министър председателят.

" Нещо повече, предложихме и на останалия състав, отвън университетския, във висшите учебни заведения да бъде увеличено възнаграждението с 12% ", разгласи Главчев.

" По отношение на администрацията са планувани 12% нарастване на заплатите. Уточнихме се да бъдат предоставени планове, с цел да може да бъде изчислен нужния запас, който би трябвало да бъде възложен ", добави вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.

Образователният министър Галин Цоков уточни, че това нарастване на заплатите на университетския състав е планувано в бюджета за тази година и с това нарастване заплатата на най-ниската академична служба - помощник - ще стане 2100 лв.. " Пропорционално на това ще се усилят възнагражденията и на останалия научен състав. Това, което се взе като решение, е обвързвано и с увеличение на заплащането на административния личен състав във висшите учебни заведения със приблизително 12%, което е нещо ново и взехме решение в този момент на срещата с помощта на премиера и вицепремиера, несъмнено и на сътрудниците от Съвета на ректорите и неговия ръководител ", посочи Цоков.

" Искам да благодаря за тази среща и за разбирането, което срещнахме от страна на министър-председателя, вицепремиера и финансов министър, министъра на образованието. Благодаря, че успяхме да реализираме консенсус по това да създадем първата стъпка към решаването на проблемите на академичната общественост и на хората, които работят в българските университети ", сподели ръководителят на Съвета на ректорите проф. доктор Миглена Темелкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР