Щатският долар поскъпва предпазливо на валутните пазари за трета поредна

...
Щатският долар поскъпва предпазливо на валутните пазари за трета поредна
Коментари Харесай

Доларът поскъпва предпазливо, възползвайки се от паниката на световните фондови борси



Щатският $ нараства внимателно на валутните пазари за трета поредна сесия на търговия, възползвайки се от трусовете на международните фондови и стокови тържища. Агресивните разпродажби на акции карат част от вложителите да се насочат назад към $ като една от най-популярните дестинации по време на турболентни времена за финансовите пазари.

Зелените пари намират поддръжка и от поредицата мощни стопански данни от Съединени американски щати напоследък (петъчния мощен отчет за заетостта през януари и вчерашното солидно повишение на бизнес интензивността в бранша на услугите), защото те удостоверяват, че водещата международна стопанска система се намира в много добра форма при започване на новата година при все по-ясни индикации за засилващ се инфлационен напън. Това от своя страна може да принуди Федералният запас, отпред с новия негов президент Джером Пауъл, да организира по-агресивна от предстоящото политика на увеличение на лихвените ставки (четирикратно, а не трикратно повдигане на федералната фондова рента през актуалната година?).

На фона на снощния под паника срив на акциите, търгувани на " Уолстрийт ", показателят на $ по отношение на останалите шест съществени валути набъбна с 0,4%, като оставащото и през днешния ден в действие напрежение на фондовите тържища способства за ново негово повишаване с към 0,41% към двуседмичен връх от 90,03 пункта (най-високо равнище от 24-ти януари).

В същото време сериозните земетресения на международните финансови пазари се отразяват отрицателно най-много на така наречен " стоково подвластни " валути като австралийския, новозеландски и канадски долари, както и на валутите на разрастващите се стопански системи. Еврото и английската лира също се намират под въпреки и по-предпазлив напън от продажби, защото подплашените вложители избират да осъществят облаги от техни " дълги " позиции в двете значими европейски валути след солидното им повишаване по отношение на $ от края на предходната и началото на новата година.

Днес еврото се намалява с 0,26% към двуседмично дъно от 1,2323 щатски $, отстъпвайки от тригодишния негов връх към 1,2537 равнището от 25-и януари. В същото време английската лира губи 0,62% от цената си по отношение на зелените пари, търгувайки се в триседмични дъна към 1,3857 $ в следствие и на отрицателна за паунда композиция от неотдавнашна серия слаби стопански данни от Англия и опасенията, свързани с сложните Брекзит договаряния.

Вчерашният срив на акциите, търгувани на " Уолстрийт " предизвика в началото бягство на вложителите и към японската йена и швейцарският франк предвид на техния статут на " валути-убежище ". Но през днешната търговия те също се намират под прочут напън от продажби по отношение на щатския $, като зелените пари се търгува към 109,30 йени, отскачайки от утринно 7-дневно дъно към 108,46 равнището, а по същото време доларът нараства към 7-дневен връх от 0,9386 франка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР