Широкото обединениеКоалиция анти 40% ще работи за запазването на енергийната

...
Широкото обединениеКоалиция анти 40% ще работи за запазването на енергийната
Коментари Харесай

Създадоха Коалиция анти 40% в защита на сектор Енергетика

Широкото обединяване " Коалиция анти 40% " ще работи за запазването на енергийната непоклатимост и самостоятелност на България и ще изиска преразглеждане на поетия ангажимент за 40% понижаване на излъчванията до 2026 година, който ще ликвидира въглищната енергетика прибързано.

На 16 декември 2022 година на среща-дискусия по отношение на бъдещето на българската енергетика, представители на множеството парламентарно показани политически партии, представители на локалната власт в лицето на кметовете на общините, част от въглищните райони в България, изпълнителните шефове на съвсем всички топлоелектрически централи и въгледобивни мини и синдикатите сътвориха " Коалиция анти 40% ", която ще се бори за предоговаряне и анулация напоетите задължения по Плана за възобновяване и резистентност за понижаване с 40% на въглеродните излъчвания до 2026 година

Основната цел на необятното обединяване е запазването на енергийната самостоятелност и сигурност на страната, както и на обществените права на трудещите се енергетици и миньори по време на икономическа и енергийна рецесия и в миг, в който към момента проектите за промяна на българските централи не са осъществени до дъно.

Форумът бе проведен от КНСБ и КТ " Подкрепа ". Участие взеха топлофикациите в Перник, Сливен, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Габрово, Враца, Марица 3-Димитровград, както и Топлоелектрическа централа Марица Изток 2, Топлоелектрическа централа Контур Глобал Марица Изток 3, Топлоелектрическа централа AES Гълъбово, Топлоелектрическа централа Брикел, Топлоелектрическа централа Бобов дол, държавните Мини Марица Изток, както и няколко мини от Югозападния въглищен район. В срещата-дискусиясе включиха представители на всички Общини, вкоито се намират главните български енергийни предприятия, дружно с необятно посланичество от множеството парламентарно показани политически партии в България, както и работодателските организации.

По време на полемиката участниците показаха своето противоречие и терзание по отношение на неналичието на транспарантни политики за бъдещето на въгледобивните райони и енергийните предприятия, употребяващи въглища в страната, съгласувана със обществените сътрудници, общините и бизнеса,както и отсъствието на ясна визия и тактика за трансформацията на енергийния бранш.

 

Според представителите на локалната власт, синдикатите и българските топлофикации с по този начин поетия ангажимент " на мрачно " и без публично разискване България ще загуби енергийната си самостоятелност и ще се трансформира от енергиен център на Балканите в страна вносител на електрическа сила. По думите на представителите на топлофикации и кметовете на общините това условие ще докара до затваряне на половината енергийни мощности в страната и ще има опустошаващ социално-икономически резултат върху засегнатите райони.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че липсва цялостна енергийна тактика и до момента се е работило на парче. Той уточни, че обстановката би трябвало да бъде прегледана ясно и намерено. По думите му проблемите в бранш " Енергетика " би трябвало да се вземат решение взаимно.

Димитров осведоми, че в понеделник вицепремиерът Атанас Пеканов е поканил на работна среща синдикатите и работодателските организации, където ще ще бъде разисквана ориста на ПВУ.

" Високата цена, която ще платим за ограничение с 40% на въглеродните излъчвания от въглищните ни централи, ще донесе големи вреди за българската стопанска система, а енергетиката ще пострада доста. И на база на плануваните средства за страната ни в ПВУ за бранш Енергетика, то тези средства енергийният бранш ще ги генерира за една година. Заради това аз персонално избирам да не ги получаваме тези пари по ПВУ, енергетиката ни сама да си генерира приходите. " съобщи президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Той попита дали ще се разреши сами да довършим страната си.

Николай Вълканов, ръководителят на Българска минно-геоложка камара (БМГК) разяснява, че в последните 20 години се е унищожавала енергетиката и не е издигнато нищо. Той беше безапелационен, че никой няма право да унищожава енергетиката на България, подписвайки някакви документи някъде. По думите му имаме голям воден запас, който не се употребява.

По време на срещата Васил Велев от АИКБ съобщи, че 2022 година ще излезе рекордна по приложимост на въглища. Той попита за какво България би трябвало да взе участие в това ритуално самоубийство.

Притеснения за отражението върху самите въглищни райони от по този начин поетите задължения бяха споделени от Живко Тодоров, кмет на Стара Загора и от Кристина Лазарова, съосновател на Платформата " Brown to Green ".Тодоров акцентира, че е належащо да бъде изменена посочената дата в ПВУ като я дефинира като нереалистична. Той посочи, че следствията за района на Стара Загора ще бъдат загуба на милиарди, работни места и изселване на хората от родните им места заради липса на вероятност. Тодоров акцентира голямото значение от основаването на единна тактика, в която място да има и за построяването на индустриални паркове.

 

От своя страна Кристина Лазарова ясно акцентира, че за последните две години, откогато са основали платформата " Brown to Green ", са се убедили, че не е толкоз елементарно нито преквалификацията на заетите, нито реализирането на вложения. Проектите, които са стартирали в Топлоелектрическа централа Бобов дол, създаване на фотоволтаичен парк, апаратура за биогаз, потребление на природен газ, не могат да се случат незабавно и изискават време за разрешителни, строителство и така нататък " Трябва да бъдем наясно когато една базова мощ излиза от употреба с какво ще бъде сменена. " сподели Кристина Лазарова. Тя изрази своето терзание и противоречие с това, че в Териториалния проект за района на Кюстендил е записано, че Топлоелектрическа централа " Бобов дол " би трябвало да спре до 2026 година

В полемиката присъединяване взе и изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев, който акцентира, че енергетиката би трябвало да бъде сложена над политическото равнище.

Във форума присъединяване взеха и всички политически партии като се изключи Политическа партия и Демократична България, които също от своя страна споделиха своите визии и оферти за опазване на българската енергетика.

Представителите на властта, синдикатите и енергийните предприятия настояха за привикване на Консултативния съвет по Европейската Зелена договорка за преразглеждане на към този момент поетите задължения и отпадане на условието за понижаване с 40% на въглеродните излъчвания до 2026 година, както и неотложно пускане на договаряния с Европейската комисия.

След необятно разискване и с цялостно единогласие по време на срещата всички участници подписаха публична декларация, в която ясно показват своето мнение за преразглеждане на поетите от предходното правителствоангажименти пред Европейската комисия. Документът ще бъде изпратен до Народното събрание на Р България и до Министерски съвет. Декларацията показва всички терзания от прибързаните и недомислени решения за понижаване на въглеродните излъчвания с 40% до 2026 година, поети без да е осъществен повсеместен разбор за следствията за стопанската система на България.

 

В документа се показва безпокойството на локалната власт, топлофикацинните сдружения и синдикатите по отношение на неналичието на ясна визия и тактика за това с какво и по какъв начин ще бъдат сменени въглищните мощности, какво и по какъв начин ще се случи с към 100 хиляди директно и индиректно заети в бранша български енергетици, миньори и работещите български жители в други свързани сфери.

В декларацията се показва нуждата да се прояви воля и предпочитание да стартират открити договаряния с Европейската комисия за отпадане на поетите задължения, които на процедура не могат да се изпълнят без големи ненужни и необратими вреди за енергийната система и стопанска система на страната.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР