Шест социални предприятия бяха избрани да се включат в юбилейното

...
Шест социални предприятия бяха избрани да се включат в юбилейното
Коментари Харесай

Сдружение „Конна терапия“ помага на децата със затруднения да развиват своя потенциал

Шест обществени предприятия бяха определени да се включат в юбилейното десето издание на ПРОМЯНАТА – най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп в партньорство с фондация Reach for Change България. Ето какво споделя основателката на Сдружение „ Конна терапия “ Веселина Фелдман за своята работа и проекти:

1. Каква е главната цел на вашата организация?


Основната цел на Сдружение “Конна Терапия ” е да подкрепя деца с физически, душевен, обществени, прочувствени, поведенчески, езикови и когнитивни дефицити да развиват своя капацитет и да вървят щастливи и уверени по своя път.

Всяко дете е една Вселена, да откриеш мощните му страни и да подкрепиш слабите е философия, която в случай че всеки експерт и родител следва, получава въодушевяващ резултат, съпроводен с усмивка и доста обич в подмяна.

Други значими цели, които сме си сложили, е да развиваме региона на хипотерапията в България, една към момента недобре позната сфера и несправедливо, стояща маргинално в морето от лечебни интервенции.

И не на последно място задачата ни е да мотивираме експерти да открият себе си и смисъла си измежду конете, природата и децата.

2. Какъв е методът по който я постигате?

Да поддържаме децата в тяхното развиване реализираме посредством одобрен и от дълго време потвърден в международен проект лечебен способ, а точно терапия благодарение на коне. За да реализираме по добре задачата си, създадохме Център „ Приятели на Зита “, едно магично място в полите на Плана планина, където надалеч от шума на огромния град, децата имат опция измежду красиви гледки и чист въздух да изживеят една магична среща със своите четириноги другари.

Годините работа и опита, който натрупахме, ни разреши да изработим методиката си по отношение на чешката методика за физиотерапия благодарение на коне, един неповторим способ за поддръжка на невро-моторното развиване на деца с нарушавания и изоставания в тази сфера. Психотерапията благодарение на коне пък е незаменима поддръжка в невро-психичното развиване на деца с Аутизъм, синдром на Даун, хиперактивност и недостиг на вниманието, забавено речево развиване и доста други. Всичко това реализираме посредством екип от сертифицирани експерти, главно психолози и рехабилитатори, с интернационалните образования по методите с коне, а измежду нашите правилни
приятели-доброволци имаме и логопеди, студенти по логика на психиката, медицина и други с интерес в региона на детското развиване. И несъмнено най-много реализираме задачите си с помощта на магичната мощ и сила на нашия екип от лечебни коне – Зита, Холи, Памела, Хипократ и Памир.

Развитието на региона на хипотерапията в България, реализираме посредством доста и най-разнообразни действия:

- разпространение на информация измежду експерти и родители;
- даване на опция за образование и процедура с водещи интернационалните експерти в областта;
- дейна връзка и поддръжка към експерти в други градове на страната отвън София;
- търсене на партньорства с обучителни и лечебни институции, за структуриране и узаконяване на образованията и практиката;

3. Каква е вашата персонална мотивация да адресирате този проблем?

Личната ми мотивация е нещо, което се е градило и преобразявало през дългите години на развиване на активността. Първоначално бях стимулирана най-много от пристрастеността си към конете и желанието ми да обединя професионалните си ползи в логиката на психиката с тази си пристрастеност, тъй че конете да продължат да бъдат незаменима част от живота ми. Това беше водещият подтик първоначално, защото дълго време се бях занимавала професионално с неща, които не включваха коне и добре осъзнавах към този момент, че по този метод в никакъв случай няма да бъда себе си. Последвах фантазиите си…каква по-голяма мотивация от това!

Впоследствие към тази картина се прибавят мотивиращите усмивки на децата, техният прогрес и благодарността на родителите им.

4. Как първото ви присъединяване в ПРОМЯНАТА катализира триумфа ви до момента?

Беше същинското начало на Началото, аз по този начин започнах, преди ПРОМЯНАТА преди 10 година нямаше нищо. Тъкмо бях взела първия си кон Зита и концепция си нямах по какъв начин и накъде на поема. В този миг ПРОМЯНАТА изигра основна роля, както чисто функционално в избистряне на тактиките и задачите, по този начин и чисто прочувствено да допускам, че е допустимо и…да потегли!

5. Кои са най-големите компликации, които сте срещали като обществен бизнесмен?

Да бъда обществен бизнесмен! Това е огромна компликация за мен… всички други са компликации от всекидневен темперамент, като да отглеждам сама 5 коня,
2 деца, 2 кучета и една котка на 1000н.м в планината, надалеч от цивилизацията…докато си обществен бизнесмен.

Още помня диалозите ни с Юрий Вълковски, който постави доста старания да ме убеди, че СЪМ обществен бизнесмен, съгласих, тъй като с него мъчно се спори. ;) Но май още не се различавам напълно. Реално ми е мъчно с „ бизнес “ частта, аз съм практик, състезател, психолог, човек на терен, знам си мощните и слабите черти и несъмнено ми е мъчно да съм какъвто и да е бизнесмен, само че се оправям някак….очевидно, с цел да го има всичко друго, няма по какъв начин така и така. Та подхващам всевъзможни обществено потребни за активността ни интензивности и даже съм много рисков състезател, няма какво да изгубвам, аз и конете сме мощ, това разбрах с времето.

6. Как тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА ви оказва помощ да разширите обществения резултат от активността си?

Надявам се да помогне по посока да не би трябвало все аз да уголемявам този резултат. Борим се за чуваемост измежду експертите и се надявам до всички да доближава посланието освен за това какъв брой чудодейна е тази терапия, само че и че не е задоволително да имаш положително конче и положителни планове, изисква се доста много повече. Социалният резултат би се разширил много, в случай че имам къде да пратя всички деца, които ние от дълго време не можем да поемем и които няма и къде да пратя. ПРОМЯНАТА приказва за лечението с коне по верен метод, това оказва помощ! Другата линия на поддръжка е към мен персонално като човек, разрастващ активността, експертизата, менторската поддръжка, семинарите и образованията, уголемяват погледа ми в незнайни за мен направления, които отварят нови благоприятни условия за разрастване на обществения резултат.

7. Как ще подобрите живота на децата в България, в случай че спечелите огромната премия на състезанието от 50 хиляди лв.?

Като продължим да следваме и развиваме това, в което сме несъмнено положителни, да предоставяме на децата със характерни потребности качествена терапия и неповторима опция за прекарване на природата и контакта с животните. Наградата би ни подкрепила в посока образования на експерти в и отвън София, възстановяване на изискванията в нашия Център, за повишение успеваемостта на терапиите, в това число и през зимния интервал, който в този момент за всички ни е доста тежък. Имаме оферти и за две доста смислени партньорства, които биха нараснали броя включени деца в терапиите, ангажираните с това експерти и изискванията на провеждането на терапиите. Или в последна сметка да подобрим живота на повече деца, посредством досегаемост до високо ефикасна терапия, предоставена от подготвени експерти, в Центрове за лечения с коне в София и страната! Това е огромна и смела мечта…но посоката е ясна, а пътища имам вяра че има!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР