Схема за кредитиране чрез компютърна измама разследва прокуратурата в Пловдив.

...
Схема за кредитиране чрез компютърна измама разследва прокуратурата в Пловдив.
Коментари Харесай

След кражба на самоличност: Задържаха двойка, изтеглила кредити за 90 000 лв. от името на приятели

Схема за кредитиране посредством компютърна машинация проверява прокуратурата в Пловдив. Млада двойка е съумяла да заблуди и изтегли от името на трима свои познати 9 банкови заема на обща стойност 90 хиляди лв.. Схемата е станала посредством кражба на самоличността на всеки от пострадалите, оповестиха от прокуратурата

Кредитите са изтеглени от месец от май до август тази година. Извършителите са двойка от Стара Загора, която живее на брачен начала. Мъжът е на 32 години е към този момент и е арестуван. Приятелката му жена на 22 години е под домакински арест, тъй като има бебе на една годинка и няма кой да се грижи за него.

Двойката е съумяла да измами трима свои другари - младо семейство от Хисар и жена от Стара Загора, близки другари с данните от персоналните им карти като ги преснимали с мобилните телефони под претекст, че ще изработят фотоколажи за спомен на своите другари . Така с откраднатата идентичност са основали нови сметки и имейли на името на потърпевшите и са съумели да получат банковите заеми.

Цялата процедура по кандидатстване, одобрение и приемане е ставала онлайн . Физическо посещаване на клонове и сключване на документи не е имало. В хода на процеса в действителност ще стане ясно, че в последна сметка излъгани ще се окажат самите банки.

Ивета Попова и мъжът й са излъгани със 7 заема за близо 80 000 лева , за които не са и подозирали, че са изтеглили. Разбрали за измамата, когато били потърсени от банка, в която нямали разкрита сметка.

" От банката ми обясниха, че имам заем, който не се заплаща и желаят да ме изпратят на ЧСИ. И оттова аз непосредствено отидох в полиция, подадох тъжба в прокуратурата ", споделя Ивета Попова пред.

Третата пострадала Хрисиана Христова от Стара Загора също останала изумена, когато от банката ѝ позвънили, че има два необслужвани заема. Жената си спомня, че преди месеци приятелката ѝ Ралица Козарска я помолила да сн има персоналната ѝ карта, с цел да може да получи незабавно пари за дребното си бебе .

" Мисля, че не е обикновено с персонални данни на други да се отпускат толкоз елементарно заеми онлайн, тъй като аз пробвах мисля че преди месец-два да тегля заеми, не ми отпуснаха. Изведнъж, в това време разбирам, че тя е теглила онлайн толкоз доста на моя сметка, не знам по какъв начин се е случило това нещо ", сподели Хрисиана Христова.

Друг мотив за фотоси на лица и паспорти се оказва другарски колаж за спомен.

" Казаха, че ще желаят да ни създадат карикатури, тъй като си купихме нова къща за подарък и споделиха, че би трябвало фотография, с цел да може да се получи карикатурата доста ясна и хубава. Получихме подигравка и с тая подигравка вървяха нали заеми за подарък ", споделя Ивета Попова.

" Те им снимат лицата, вършат им клипчета, снимат им персоналните карти. След това има съответна компания, която изготвя лицево-идентификационен профил, лицево различаване, което се употребява при онлайн разкриване на банкови сметки ", изясни Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на Пловдив.

От дома на двойката в Стара Загора проверяващите са иззели голям брой флашки, мобилни телефони и лек автомобил " БМВ ", за който се ревизира дали е платен с пари от заемите.

" За страдание, огромната част от тази сума - към 90 хиляди лв., е била изиграна на комар - онлайн залози. Това им е бил порокът ", добави заместик-районният прокурор на Пловдив.

От Българска национална банка е поискана информации дали на имената на тримата открити досега пострадали не са изтегляни заеми и от други банки.

" Цялата тази процедура в банките, в тази ситуация приказваме за 9 разнообразни банки , следва да я изследваме по делото, с цел да може в случай че установим в нашата активност някакъв пропуск, явно не е редно да се случва това. Нещо, което може да се направи по сигурността на тези банкови интервенции да сигнализираме, с цел да бъдат направени съответни вътрешни правила, а в случай че се наложи и законодателни промени. Защото аз, веднага, в случай че ви фотографирам с телефона и в случай че и персоналната ви карта мога, става известно, че мога да си отворя на ваше име банкова сметка, да си изтегля заем от друга банка. Тя да ми го преведе по вашата банкова сметка и аз да си го усвоя ", сподели Атанас Илиев.

" Искам да насочва зов към жителите - в случай че някой е известен от някоя банка, че дължи някакъв заем, който счита, че не е изискуем, да се обръща към нас, тъй като точно и това е станал мотивът за разкриването на тази компютърна машинация посредством кражба на идентичност ", сподели Чавдар Грошев, областен прокурор на Пловдив.

Разследването на схемата продължава от икономическата полиция в Пловдив.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР