Шефовете на четирите големи работодателски организации се срещнаха с премиера

...
Шефовете на четирите големи работодателски организации се срещнаха с премиера
Коментари Харесай

Бизнесът поиска премиерът Янев да уволни енергийния си министър

Шефовете на четирите огромни работодателски организации се срещнаха с премиера Стефан Янев поради кошмарно високите цени на тока и желаеха тотално " изчегъргване " по върховете на българската  енергетика, започващо с отрасловия министър Андрей Живков и заместниците му. 

" От началото на месеца цената на електрическата енергия в България е най-скъпа в целия Европейски съюз. Според нас повода за това е зловредното некадърно ръководство на енергетиката - в ущърб на стопанската система и семействата в България и в интерес на избрани лица. Искаме оставката на управлението на Министерството на енергетиката, на Български енергиен холдинг (БЕХ) и на Топлоелектрическа централа " Марица изток " 2, съобщи Васил Велев, ротационен ръководител на Асоциацията на работодателите, сплотяваща БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП. 

Цените на енергийната борса, откъдето компаниите купуват ток, безусловно полудяха в последните седмици и надвишиха 300 лева.., а в дефинира часови пояси пиковите стойности надвишиха и 400 лв.. Причината е, че търсенето на електрическа енергия е огромно, а до неотдавна основни снабдители като държавната Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 работеха с понижени мощности и се въздържаха да продават ток макар преференциалните за тях цени. Тецът ускори производството си едвам когато работодателите заговориха за национални митинги и оставки, а огромни заводи започнаха да стопират, тъй като продукцията им става непродаваема при такива стойности на еленергията.

На срещата със служебния премиер работодателите са поискали и разбор на държанието на ЕСО и НЕК в спешната обстановка.  " Логично е и техните ръководства да подадат оставки, защото ръководството на предлагането се прави в ущърб на хората, на стопанската система, на промишлеността и на тези, които създават, заплащат заплати и пълнят бюджета. Това не е единствено от несръчност, това е от зла предумисъл, неведнъж сме стигали дотук.  Имаме монопол на БЕХ на борсата, сдруженията на БЕХ оферират по-голямото количество електрическа енергия на съзнателно по-високи цени, създавайки и съзнателно по-висок недостиг ", изясни Васил Велев. Той сподели, че работодателските организации желаят цялостна смяна по върховете на енергетиката, тъй че там са бъдат назначени способени и добросъвестни хора, а не пионки на " енрегийната мафия ", саботьори и неграмотници.

Оставаме в протестна подготвеност, акцентира Велев. Не стана ясно какви задължения е поел министър председателят Стефан Янев. Той даде изказване преди срещата, в което призна, че е обезпокоен от казуса с ценита, само че след разговора запази безмълвие. 

Още през вчерашния ден известни лица на българския бизнес направиха мощно сериозни мнения.  

Снощи ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев написа във Facebook:

" Когато прочетох изявлението на Константин Стаменов за загубите на промишлеността от цените на тока, си спомних диалога ми с сътрудника Красимир Дачев, който към този момент спря и трите си завода. Споделих му, че от министъра на енергетиката, по остаряла българска сентенция, и клин за зеле не става, а той ме помоли да не наскърбявам чепа! Не знам смешно ли е или тъжно?!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР