Шефът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс

...
Шефът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс
Коментари Харесай

Шефът на ЦРУ в Москва - диалог по деликатни въпроси

Шефът на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати Уилям Бърнс посети Москва, където се срещна с извънредно авторитетния секретар на Съвета за сигурност (СС) на Руската федерация Николай Патрушев и шефа на съветската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин.

Визитата мина при присъщата за такива визити поверителност, като не станаха ясни съответните разисквани проблеми. Посещението обаче е знаково и става сега на обтегнати връзки сред Запада и Москва.

Бърнс бе дипломат на Съединени американски щати в Русия в интервала 2005-2008 година, а през март стана първият посланик от кариерата, оглавил Централно разузнавателно управление на САЩ.

Диалогът, воден в Москва от Бърнс, може да се преглежда като прогрес на двете страни, що се отнася до контактите посред им, счита представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Запитан дали визитата на Бърнс в Москва може да се преглежда като позитивно развиване на контактите сред двете страни след срещата на президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, Песков отговори: " Безспорно ".

Сред тематиките на диалозите на Бърнс в Москва представителят на Кремъл открои " двустранните връзки преди всичко и размяната на отзиви по разнообразни интернационалните въпроси ".

" Диалогът на сходно ниво и разговорът по толкоз деликатни въпроси е изключително значим за двустранните връзки и за размяната на отзиви по проблемите, които имаме ", уточни Песков.

Визитата на ръководителя на американската разследваща организация, постоянно представян като най-опитния посланик на страната си, не беше оповестена авансово, отбелязва Агенция Франс Прес.

Срещата Бърнс-Патрушев се организира в миг, когато връзките сред Русия и Съединени американски щати са подкопани от поредност съществени разногласия. Западните страни постановиха на Русия наказания след анексията на Крим през 2014 година и поради поддръжката ѝ за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Освен това Вашингтон упреква Москва за редица хакерски атаки и интервенция в президентските избори в Съединени американски щати.

Русия от своя страна постоянно упреква Запада и по-конкретно Съединените щати, че се намесват във вътрешните ѝ работи и оказват напън върху репортери на съветски държавни медии.

На 30 септември президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и съветският му сътрудник Владимир Путин се срещнаха в Женева в опит да създадат връзките сред двете страни постоянни и предсказуеми, отбелязва АП.

Миналия месец Путин разказа връзките с Вашингтон като " прекомерно градивни " и сподели, че той персонално е построил " работещи, постоянни връзки " с Байдън.

Руският президент изрази вяра, че взаимните ползи в последна сметка ще оказват помощ за нормализиране на двустранните връзки със Съединените щати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР