Шефът на НАП няма да подава оставка заради теча на

...
Шефът на НАП няма да подава оставка заради теча на
Коментари Харесай

Галя Димитрова остава шеф на НАП, но получи две оставки заради хакерската атака

Шефът на Национална агенция за приходите няма да подава оставка поради теча на персонални данни, само че изиска оставките на двама свои подчинени - шефове на дирекции. Галя Димитрова беше предпазена от финансовия министър Владислав Горанов, а през днешния ден се изправи за пояснение пред анкетната парламентарна комисия, основана особено поради офанзивата против Национална агенция за приходите и безпрецедентнотото приключване на персонални данни на жители.

Първи уволнения след хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Шефът на дирекция " Информационни системи " Атанас Янев е подал оставка. Ръководителят на осведомителната сигурност в Национална агенция за приходите Боян Ганев обаче отказал, заради което ще бъде освободен, заяви изпълнителният шеф на приходната организация Галя Димитрова. Тя обаче не считала да напуща.
Галя Димитрова, изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите: Оставката е най-лесното нещо, говорила съм доста пъти с министър Владислав Горанов, в това число и по тази тематика. Коментирали сме я. Това, което той желае от мен е решения, а не оставка. Най-важното сега, това което желае той от нас е да защитим ползите на жителите.

Финансовият министър Владислав Горанов застава зад шефката на Национална агенция за приходите с аргумента, че е потвърден експерт, при който данъчните събират рекордни доходи за фиска.
Владислав Горанов, министър на финансите: Не съм чул шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ да напусне след " Уикилийкс ". Ние сме жертви, както всички вие, на едно престъпно действие, на което задачите му надминават хакерството. Продължаваме с разбора, не мисля, че би трябвало да обезглавявам приходната администрация изключително, когато тя би трябвало да събере приходите, от които всеки един български жител се възползва от бюджета.
Шефовете на Национална агенция за приходите, ДАНС и вътрешният министър бяха изслушани от анкетната парламентарна комисия, проучваща аргументите, довели до пробива в Национална агенция за приходите. Според нейния ръководител Красимир Ципов няма съображение да се твърди, че хакерската офанзива е била ориентирана против държавността.
Красимир Ципов, ръководител на Временната анкетна комисия за Национална агенция за приходите: Не мога да кажа, че има белези на прелом. Това ще установим какви незаконни дейности са били осъществени, откакто повикаме за чуване прокуратурата. Това, което са подхванали от страна и от Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, че са реагирали незабавно. Установени са слабостите, формирано е наказателно произвеждане, тъй че считам, че получих най-малко аз за себе си, уволетворителни отговори.
От Национална агенция за приходите пък оферират за киберсигурността на Приходната организация в бъдеще да се грижат външни компании и организации, профилирани в тази област, защото данъчните нямали нужния потенциал.
 Росен Бъчваров: Пропуските в отбраната на Национална агенция за приходите са отстранени Росен Бъчваров: Пропуските в отбраната на Национална агенция за приходите са отстранени
Пропуските в отбраната на Национална агенция за приходите са отстранени, съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия информационният шеф на приходната организация Росен Бъчваров. От съображен...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР