Шефът на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)

...
Шефът на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)
Коментари Харесай

Шефът на инспекторите на Международната агенция за атомна енергия внезапно подаде оставка

Шефът на инспекторите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) подаде оставка, заяви организацията, без да показва причина за решението му, съобщи ДПА.

Оставката на Теро Варьоранта от МААЕ идва броени дни, откакто президентът Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от подписаното през 2015 година иранско нуклеарно съглашение. В качеството си на заместник-генерален шеф на МААЕ и началник на департамента по гаранциите на Секретариата на МААЕ Варьоранта отговаряше за следенето дали Иран съблюдава нуклеарното съглашение.

Той ще бъде сменен от нуклеарния инженер Масимо Апаро, който е и.д. началник на ръководството по инспекции на Иран от март 2016 година, сподели представител на МААЕ. Тази седмица МААЕ отбрани иранското нуклеарно съглашение от обвиняванията на Тръмп, че то не е задоволително да попречи на Иран да се снабди с нуклеарно оръжие.

" Иран е подложен на най-строгия режим на нуклеарни инспекции в света. Към днешна дата МААЕ може да удостовери, че Иран извършва уговорките си по нуклеарните въпроси ", съобщи генералният шеф на МААЕ Юкия Амано.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР