Докато двугодишната война навлиза в критична фаза, вторият град в

...
Докато двугодишната война навлиза в критична фаза, вторият град в
Коментари Харесай

Politico: Украйна е изправена пред решителна битка, докато руските сили нарастват

Докато двугодишната война навлиза в сериозна фаза, вторият град в Украйна Харков е в полезрението на Путин
Вторият град в Украйна Харков и покрайнините му са изправени пред интензивна вълна от офанзиви от нахлуващите войски на Владимир Путин. Признаците са, че този прилив бележи началото на решителна борба, която ще бъде сериозна за изхода на войната, оповестява.

Залогът е освен контролът върху един от огромните обитаеми центрове на Украйна, само че и евентуалният потенциал на страната да продължи да се бие: в случай че Харков падне, решителността на Запада може скоро да последва.

Отдавна се чака съветските сили да създадат огромен опит да пробият украинските линии през май или юни. Сега наподобява ясно, че този подтик е в ход, като Путин явно желае да се възползва от прозореца, преди да дойдат още западни муниции и оръжия, с цел да оказват помощ на украинската войска да отвърне на удара.

В неделя Русия стартира двупосочна офанзива в региона и в този момент се води яростна борба за надзор над група от 30 града и села през дъга на 30 километра северно от Харков. Някои локални чиновници споделиха пред украинските медии в понеделник, че неприятно построените укрепления разрешават на руснаците да напредват.

Украинският президент Володимир Зеленски подреди евакуацията на близо 6000 души от района. Губернаторът на Харков предизвести, че забавянето на изпращането на западни муниции е дало преимущество на Русия и е отслабило отбраната на Украйна в региона.

Зеленски излезе с предизвикателно известие, в което сподели, че макар че боевете са били „ яростни “, са изпратени подкрепления. „ Добавяме още сили към Харков. Както по нашата държавна граница, по този начин и по цялата фронтова линия, ние непроменяемо ще унищожим окупатора в метод, който ще попречи на всевъзможни съветски офанзивни планове “.

Ръководителят на Харковската районна военна администрация Олег Синегубов сподели, че макар че " обстановката в действителност е много сложна ", регионът е " изцяло следен от нашите войски ".

Но съветското министерство на защитата твърди, че неговите сили са завладяли пет села и са нанесли 1500 жертви на Украйна в последните боеве.

Твърденията, които и двете страни вършат във връзка с началния продан на това, което евентуално ще бъде дълго проточени борби през идващите месеци, не могат да бъдат без значение доказани, написа още изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР