Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство!“, отбелязват

...
Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство!“, отбелязват
Коментари Харесай

Шърли Верет: Доброто познаване на гласа – ето тайната на големите в театъра

„ Шърли Верет като Кармен – това е самото съвършенство! “, означават в американския щемпел ден след триумфалния дебют в МЕТ през 1968. Кармен в действителност остава едно от най-впечатляващите преобразявания на в десетилетната ѝ блестяща кариера. Дръзка, горда, изпълнена със пристрастеност и решителност да преодолява всевъзможни препятствия… Тъкмо каквато е Шърли Верет и в живота!

Великолепно комбиниране на удивителен гений с необикновен темперамент.


Критиците дефинират Верет като пример за Вердиева певица. Това обаче по никакъв начин не я главозамайва. Гради кариерата си с разум и самообладание. Крачка по крачка се доближава до най-големите в актуалния оперен спектакъл. Колкото до гласа, гласът на Шърли Верет в действителност е невероятен! Могъщ, като че ли необхватен, освен това с присъщия звънък тембър и най-много блестящо индивидуализиран. Започва кариерата си в края на 50-те като мецосопрано. Липсата на проблеми във високия указател ѝ подсигурява триумф и в сопрановия репертоар 10-ина години по-късно. Така в продължение на повече от две десетилетия Шърли Верет изобретателно вае на сцената своите функции в двата типа репертоар. Обявяват я за феномен, супер звезда … „ Думи, които не зная какво значат, само че за които всички копнеят “, признава певицата. „ Премиерата на „ Троянците “ от Берлиоз в МЕТ бе значима спирка в кариерата ми. От този момент усетих почитание, с което в никакъв случай преди този момент не са ме удостоявали. Струваше ми се, че сънувам… “, не крие насладата от триумфа Шърли Верет в автобиографичната книга „ Никога не съм била сама “.

На 31 май преди 90 години е родена популярната американска певица. Повод да си напомним на 19 юни от 20 часа някои от знаковите ѝ функции в опери на Верди, Бизе, Доницети, Белини.


Снимки: shirleyverrett.com, Wikimedia
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР