Шахматната дъска на световната геополитика поднася все нови и нови

...
Шахматната дъска на световната геополитика поднася все нови и нови
Коментари Харесай

Залозите са направени: Китай и Русия със стъпка, от която се страхува Западът

Шахматната дъска на международната геополитика сервира все нови и нови изненади. Разбира се, това е дълъг път за пас, да не приказваме за мат. Но се появи нов силует под формата на трима водачи: Си Дзинпин, Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Какви са скритите смисли зад това? За това приказва политологът Андрей Перла.

След събитията в Махачкала и Близкия изток съветският президент Владимир Путин назова Съединени американски щати „ коренът на злото “: „ същият паяк, който се пробва да оплете цялата планета, целия свят в мрежата си “.

" Ужасните събития в линията Газа не могат да бъдат оправдани с нищо. В реалност ръководещите елити на Съединени американски щати и техните спътници стоят зад нещастието на народите от Близкия изток и провеждат смъртоносния безпорядък. Те извличат кръвната си лихва от световната неустойчивост ", сподели той по време на среща за обстановката в Дагестан.

Президентът акцентира, че „ ние можем единствено да помогнем на Палестина в битката против тези, които стоят зад тази покруса “. Точно това прави в този момент Русия, която организира военна специфична интервенция в Украйна, борейки се „ и за себе си, и за тези, които се стремят към същинска, достоверна независимост “.

И колкото по-силни и единни сме, толкоз по-добре ще пазиме ползите освен на Русия, само че и на тези страни, които станаха жертва на неоколониализма, означи Путин.

Както сподели представител на китайското министерство на защитата на договарянията на ръководителя на китайското външно министерство във Вашингтон, „ Съединени американски щати са военнозависими “.

През целия интервал на своето битие - 240 години - Америка не е воювала единствено през 16 от тях. През това време американците построиха 800 военни бази по света. И където и да отиде военната машина на Съединени американски щати, хората постоянно страдат.

Но има нещо, от което този „ паяк “ се опасява повече от всичко друго: съюзът на Русия, Китай и Иран. Какво ще се случи по-късно? На този въпрос отговори политическият коментатор на Цариград Андрей Перла в ефира на предаването „ Скритите смисли “.

Русия, Китай и Иран против Съединени американски щати

Според политолога Андрей Перла в този момент шахматната дъска на международната геополитика припомня повече на триизмерната, която братя Стругацки разказват в един от своите романи.

Тоест последователно се трансформира в самобитен куб, където всяка от огромните цивилизации има своя територия, само че фигурите могат да се местят от едната страна на другата, означи специалистът.

От тази позиция бордът на нашия конкурент остана същият, какъвто беше. Има западния свят, Съединени американски щати, техните демократични съдружници. И избран блок, „ оста на злото “, както се споделя, който играе против тях почти на равни начала.

" Но действителното положение на нещата допуска, че има ползи на още няколко огромни страни и цивилизации, в това число Русия, Китай, Иран и по този начин наречената „ шиитска дъга “, Индия и страни, които по един или различен метод споделят индийската просвета, големият мюссюлмански свят, който отчасти се припокрива с Иран и отчасти има доста сложни връзки с него. И Турция, която има свои лични ползи, разнообразни от всички участници в тези надпревари, колкото по-напред отива ", сподели Андрей Перла.

Той видя, че тази комплицирана комбинация основава все по-сложни съюзи. Например Русия, Китай и Иран, които се конкурират със Съединени американски щати в Близкия изток.

Но, въпреки това, това съревнование поражда доста сложна обстановка в самия южен Китай. Така по време на неотдавнашна среща сред съветския министър на защитата Сергей Шойгу и управлението на Народноосвободителната войска на Китай беше направено изказване за взаимен отговор на заканите.

В " Китай беше направено доста мощно публично изказване, че когато (не в случай че!) Китай стартира да анексира, да се върне в родното си пристанище Тайван, това ще бъде велика освободителна война. Ако преводът от китайски е верен, тогава ще се каже тъкмо с тези думи ", изясни политологът.

Според него това не е просто мъчно, това е извънредно предизвикателство към международния хегемон: по-добре е да не се меси! Защото никой няма да координира със Съединени американски щати по кое време ще бъде подхваната тази стъпка. Но няма подозрение, че ще бъде направена, сподели Перла.

Основният залог в тази игра

Изострянето в Близкия изток всеки ден заплашва да прерасне в огромна даже не районна, а панрегионална война. Освен Израел и Палестина в него могат да бъдат привлечени и други страни: Ирак, Египет, Йордания, Ливан, Сирия и Турция.

Както означи събеседникът на Цариград, Ирак към този момент разгласи, че Израел е минал „ алените линии “. А турският президент Реджеп Ердоган загатна на Съединени американски щати за вероятностите на Войната на кръста и полумесеца.

" Така Ердоган мигновено върна обстановката по време на кръстоносните походи, единствено за секунда ", съобщи политологът.

" Освен това той направи това изказване макар обстоятелството, че Турция не напусна НАТО ", сподели той.

" И един почитан съдружник може да влезе непосредствено със своите самолетоносачи, тъкмо в Средиземно море, непосредствено със снаряди от диаметър на НАТО, с всички произлизащи от това последици ", означи Перла.

Според него тече развой на преформатиране на целия свят. И най-хубавото от всичко, от експертна позиция, беше разказано от The Washington Post в публикацията им за срещата на върха „ Един пояс, веднъж “.

" Тази публикация е за обстоятелството, че макар всички американски старания се образува различно световно водачество на Русия и Китай. И тази фраза най-точно характеризира страха, който в този момент има нашия зложелател ", съобщи той.

" Защото той не е угрижен единствено за това, че Русия ще получи несъмнено придобиване в Украйна, а Израел може да се изгуби във война с арабския свят ", изясни Перла.

" Той е угрижен за разделянето на земното кълбо на зони на въздействие и обстоятелството, че световното му водачество последователно се свива до това на Съединените щати и техните демократични съдружници единствено там, където се приказва британски. Но на всички други места по света - не ", сподели политологът.

В този случай Русия, водена от Владимир Путин, и Китай, воден от Си Дзинпин, стават световен водач, за разлика от Запада. И това, което се случва в този момент, е част от световното преразпределение на света и част от голяма история, в която Русия най-сетне си възстановява полагащото се място в света. Именно това място, съгласно Перла, е залогът в тази игра на шах.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР