Шахматът скоро ще има нов световен шампион - и за

...
Шахматът скоро ще има нов световен шампион - и за
Коментари Харесай

Магнус Карлсен - геният, който вече не се интересува от Световния шампионат по шах

Шахматът скоро ще има нов международен първенец - и за първи път от 10 години името му няма да е Магнус Карлсен.

Гениалният норвежец отхвърли да взе участие на шампионата, което се организира в Казахстан и абдикира от " трона " си. Карлсен сполучливо защитаваше позицията си четири следващи пъти - само че към този момент не желае да го прави. Не тъй като няма интерес към играта, в противен случай.

Ян Непомняшчий от Русия (32 г.), който се опита да отнеме шампионската купа на Карлсен през 2021 година, в този момент се изправя против Дин Лижън от Китай (30 г.), който стигна до второ място в международната класация. В 13 от 14 игри двамата реализираха тъждество от 6,5 - 6,5.

Когато питат Магнус Карлсен преди шампионата кой ще завоюва съгласно него, той дава отговор: " Не ми пука ".

За разлика от Боби Фишер, който се отхвърли от спортния шахмат след успеха си от 1972 година, 32-годишният Карлсен няма планове да стопира кариерата си. Той твърди, че желае да взе участие в нови шампионати - само че не и в остарелия формат, написа The Ringer в собствен завладяващ профил за огромния шахматист.

" Изводът е доста елементарен - не съм стимулиран да играя други мачове. Просто усещам, че няма какво толкоз да печеля ", споделя той в подкаста си The Magnus Effect. Карлсен има поради системата, която Международната федерация е наложила за установяване на международните първенци.

На всеки две години защитаващият купата е задължен да се срещне с кандидат, с който играе серия от партии в избран интервал от време. Претендентът се излъчва от различен квалификационен шампионат " Кандидатите " сред 8 гросмайстори.

Карлсен споделя, че към този момент не намира никакво наслаждение в това да прекара повече от година в подготовка за игра против един-единствен конкурент. Не счита и че този формат е почтен по отношение на него или противника му.

Още през 2021 година той загатва, че е подготвен да се откаже от шампионата, и споделя, че би играл за купата единствено против Алиреза Фирузджа.

" Детето-чудо " Фирузджа - шахматист от ирано-френски генезис - се трансформира в международна сензация, когато реализира 2800 точки едвам на 18 години. При това чупи върха, който самият Карлсен е постигнал преди този момент като най-млад играч със супергросмайсторски рейтинг.

Фирузджа обаче не печели шампионата на претендентите. Първенец още веднъж е Ян Непомняшчий, който през 2021 година реализира 3,5 точки против 7,5 за Магнус Карлсен при мача за купата.

Непомняшчий е връстник на Карлсен - и е част от " последното потомство, което се учи на шахмат върху същинска дъска ", както написа The Ringer. Това, което ги разграничава от Фирузджа, е че са родени в ера, в която най-хубавите шахматисти към момента можеха да победят най-хубавите компютърни стратегии. А през днешния ден салдото към този момент не е същият.

През 2017 година машина с невронна мрежа, наречена AlphaZero, промени напълно обстановката. Програмирана само с разпоредбите за играене на шахмат, тя се самообучава, като играе сама със себе си в 44 млилиона партии.

За 24 часа AlphaZero става толкоз " интелигентен ", че побеждава най-хубавия шахматен компютър в света с относителна лекост.

Магнус Карлсен получава опцията да прегледа игри на AlphaZero през 2019 година и твърди, че от този момент е трансформирал стила си доста.

Това, което отличава AlphaZero от други логаритми, е склонността му да жертва скъпи фигури, с цел да напредва в играта, да мести нападателно напред h-пешката и да употребява царя по-активно по време на цялата игра, вместо единствено да го пази от всички страни до ендшпил. Магнус Карлсен също има вяра, че царят е по-силен, в случай че има повече свободно пространство за ходове.

" Докато този жанр изисква от Карлсен и по-възрастните играчи да не помнят уроци, вкоренени в съзнанието им през по-голямата част от живота им, Фирузджа и неговото потомство се раждат в този свят. Почти несъмнено е, че модерната технология ще има дълбоо отражение върху метода, по който новите елитни шахматисти и международни първенци ще играят ", разяснява The Ringer.

Самият Карлсен употребява технологиите, с цел да популяризира интереса към шахмата - изключително по време на пандемията.

От 2020 година той става постоянен стриймър в Twitch, къдео демонстрира по какъв начин играе и разсъждава на глас за идващите си ходове. Създава и онлайн шампионат с 250 000 $ награден фонд (който печели, естествено).

През 2022 година той се включи в един от най-престижните шампионати в света, когато избухна и абсурдът с Ханс Нийман - играчът, който съумя да го победи в трети тур и който беше упрекнат от Карлсен в машинация. В момента Нийман съди Карлсен за клюка за 100 млн. $ и продължава да играе в шампионати.

Колкото до първенеца - през днешния ден той живее в Лос Анджелис, като се забавлява да играе покер против TikTok-ъри и YouTube-ри, има спонсорски контракт със уебсайт за залагания и води подкаст със спортния букмейкър Магнус Барстад.

Милионер, достигнал до най-високия връх в играта, Карлсен към този момент е записал името си в учебниците по история. Мечтата му да завоюва 2900 точки рейтинг може и да не се сбъдне, само че ще остане първенецът, който промени догмите в играта. И сподели, че царят е най-силен, когато има свободно пространство към себе си.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР