Северна Македония приключи процедура по сключване на публично – частно

...
Северна Македония приключи процедура по сключване на публично – частно
Коментари Харесай

Северна Македония строи соларни паркове върху бивша мина за въглища

Северна Македония завърши процедура по подписване на обществено – частно партньорство с две компании за построяването на слънчев парк върху някогашна мина за въглища, заяви през днешния ден министър председателят на страната Зоран Заев.

Въглещната мина Осломей стартира да се употребява през 1980 година, с цел да зарежда прилежащия едноименен Топлоелектрическа централа с мощ 125 мегавата. В пика си той създава 10% от електрическата енергия на страната. Поради ниската калоричност на въглищата и мощното замърсяване на въздуха на района е взето решение  мината да бъде затворена, а земята да се употребява за създаване на възобновими енергийни източници.

„ Успешно приключи процедурата сключването на контракт за обществено частно партньорство по построяването на две фотоволтаични централи в Осломей, всяка от тях с мощ от 50 мегавата. Благодарение на откритата процедура и конкуренцията успяхме да договорим надлежно 18,5% и 18% от приходите, генерирани от централите, да бъдат плащани на страната “, заяви Зоран Заев, представен от държавния. Северна Македония изискваше 10% от приходите за себе си, като този дял се увеличи по време на търга по процедурата. 

Една от двете компании е българската Соларпро, която към този момент е построила соларни  паркове за общо 3000 мегавата в България, Полша и Унгария. Компанията ще наеме 50 от някогашните миньори, с цел да обслужват слънчевия парк.

" На пръв взор може да се счете, че планът е даден на българска компания, с цел да се тушира дипломатическото напрежение сред България и Северна Македония, само че в действителност компанията е добре открита на интернационалния пазар и има опит в построяването на сходни планове ",

Отделно държавното енергийно дружество на Северна Македояни ще построи на Осломей трети слънчев парк с мощ 10 мегавата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР