Северна Македония първо трябва да промени конституцията си и да

...
Северна Македония първо трябва да промени конституцията си и да
Коментари Харесай

Северна Македония трябва да промени конституцията си преди България да вдигне ветото

Северна Македония първо би трябвало да промени конституцията си и да впише българите наедно с останалите народности преди България да утвърди преговорната рамка на Скопие за участие в Европейския съюз, сподели външната министърка Теодора Генчовска.

" На този стадий изискването е първо да го изпълнят и по-късно да стартират договаряния ", сподели Генчовска и отклони журналистически въпроси, че министър председателят Кирил Петков дава други сигнали.

За смяна в македонската конституция обаче са нужни две трети болшинство в македонския парламент, което на този стадий мъчно може да бъде обезпечено поради острата опозиция на най-голямата опозиционна партия ВМРО- ДПМНЕ, която упорства в България да бъде прието македонско малцинство.

Това изискване прави мъчно изпълнима задачата на Европейска комисия, Съединени американски щати и някои европейски страни Скопие да стартира договаряния в границите на първата половина на годината.

" С нашите най-близки съседи от Скопие сме в непрестанен контакт, водени от взаимния блян за превъзмогване на изкуствените разделения, основани от времето на Югославския режим. Изграждането на предсказуеми и лоялни връзки,обаче, е комплициран развой, изискващ политическа воля и подчинен от съответни резултати, а не от крайни периоди. Съвместната ни работа в това направление продължава ", добави Генчовска в границите на провеждащия се в София конгрес " Европейски Съюз среща Балканите ".

Западните Балкани биха били по-стабилни и благоденстващи, в случай че са част от европейското семейство на споделени полезности, уточни тя.

Поведението към Северна Македония е една от противоречивите тематики в ръководещата коалиция, като преди 10 дни се стигна до скандал сред Генчовска и екипа на премиера Кирил Петков. Генчовска сподели, че се. Към момента има ясно разделяне сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", които се оповестиха за бърз прогрес в евроинтеграцията на Северна Македония, и " ИТН ", от чиято квота е Генчовска, и Българска социалистическа партия, които не позволяват каквито и да е взаимни отстъпки.

Кирил Петков твърди, че все още няма смяна в българската позиция и решението ще бъде взето в Народното събрание.

В София еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи сподели, че идва в София, толкоз постоянно, колкото е належащо, с цел да може да се стигне до решение юни месец тази година.

" Войната ни демонстрира, че нямаме верме за губене. Не единствено време нямаме, само че нямаме интерес да губим повече време ", сподели той.

Македонският външен министър Буяр Османи от своя страна сподели, че доверието в Република Северна Македония към Европейския съюз спада.

Във вторник и ръководещата партия в Северна Македония - СДСМ, и ВМРО-ДПМНЕ излязоха с позиции по договарянията с България

В позицията на ВМРО-ДПМНЕ се показва, че Ковачевски би трябвало да внимава какво подписва и че " евроинтеграцията не би трябвало да е развой на българизация ", заяви Българска телеграфна агенция.

" Българските претенции и изказванията на Петков за напредване на ветото с условия, които не се изискват незабавно, съставляват заплаха, че Ковачевски е на път да подпише или одобри рамка за асимилация на македонците ", се споделя в известието на ВМРО-ДПМНЕ.

От СДСМ пък упрекнаха ВМРО-ДПМНЕ, че плаши обществото, че ще има асимилация и популяризира лъжи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР