Северна Македония направи следващата стъпка по пътя към евроинтеграцията си,

...
Северна Македония направи следващата стъпка по пътя към евроинтеграцията си,
Коментари Харесай

Следващата стъпка е факт. София и Скопие подписаха втори двустранен протокол 


Северна Македония направи идната стъпка по пътя към евроинтеграцията си, откакто преди ден Народното събрание в Скопие за повдигане на българското несъгласие над договарянията на балканската страна с Брюксел.

Външните министри на България и Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха в неделя втория двустранен протокол, отразяващ Второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

По време на съвещанието беше разисквано досегашното осъществяване на контракта и идните ограничения за ефикасното му осъществяване отсега нататък. Първият протокол от първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия сред България и Северна Македония беше подписан на 10 юни 2019 година в София. Оттогава до момента комисията не е заседавала, напомня Българска телеграфна агенция.

Договорът за добросъседство сред двете страни планува провеждането на такива съвещания един път годишно. Генчовска дефинира срещата в неделя като “Изключително потребна ”. По думите ѝ идната стъпка е всички реализирани договорености да бъдат “претворени на процедура, което е извънредно сериозен ангажимент и на двете страни ”.

Македонският ѝ сътрудник Османи сподели, че родината му разчита България да ѝ оказва поддръжка и изрази вяра, че се отваря нова глава в връзките сред двете страни.

“За нас е историческа опция, че след 17 години със статут на страна-кандидат за участие, Република Северна Македония добива опция да стартира договарянията още на следващия ден с Европейски Съюз, тъй като стартира последната фаза от нашето присъединение към Европейски Съюз ”, сподели той, акцентирайки, че диалозите в българското министерство са били градивни и от протокола се вижда, че в действителност е работено много.

Според решението на българското Народно заседание от 24 юни т.г. подписването на протокола е изискване България да утвърди Преговорна рамка за Северна Македония. Очаква се идната седмица да се организира първата политическа междуправителствена конференция Северна Македония - Европейски съюз в Брюксел.

Реалните договаряния обаче се планува да стартират, откакто Народното събрание в Скопие промени конституцията си и впише българите в нея наедно с другите нации.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР