Сериозен конфликт предизвика решение на Община Варна да опразни стара

...
Сериозен конфликт предизвика решение на Община Варна да опразни стара
Коментари Харесай

Родители събират подписи срещу затварянето на детска градина в Гръцката махала на Варна

Сериозен спор провокира решение на Община Варна да опразни остаряла къща в Гръцката махала, където е ситуиран филиал на детска градина „ А.С. Пушкин ”. На родителска среща преди дни е обявено, че постройката би трябвало да бъде опразнена до 10 юни. Родителите на възпитаниците са срещу това, макар че децата няма да останат без градина, защото ще бъдат преместени в главната постройка на детското образователно заведение. Те обаче не са съгласни по няколко аргументи, като главната от тях е, че децата им ще би трябвало да се приспособяват към новите условия и към нови учители, а те доста харесват досегашните.

След отправени въпроси към Община Варна, „ Петел ” получи отговор, че затварянето на постройката е поради експертна оценка, че остарялата къща има „ негативна сеизмична осигуреност ”. Това е открито при неотдавнашен ремонт, откакто от тавана почнала да пада мазилка.

От общината прибавят следното: „ Продължаването на употребата ѝ  без главен ремонт на структурата ще сложи жителите й в риск. В тази връзка Община Варна е упълномощила социална поръчка за осъществяване на втора градивна експертиза, която да удостовери или отхвърли констатациите и мненията на експертите от дирекция АГУП и да докара до вземането на решение за типа и размера на ремонта на постройката ”.

Родителите на децата обаче имат подозрения по отношение на желанията на общината, още повече, че от локалната власт не дават никакви съответни периоди, за това какъв брой време градината ще бъде затворена. Те са почнали подписка и готвят митинг. Исканията им са обследването на постройката да бъда направено не от общински екип или от компания, избрана от общината, а от поканени самостоятелни специалисти. Родителите упорстват и за писмени гаранции от локалната власт, че постройката няма да промени предназначението си и ще остане да се употребява като филиал на детска градина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР