Сепаратистката политика на босненския сръбски лидер Милорад Додик е ключово

...
Сепаратистката политика на босненския сръбски лидер Милорад Додик е ключово
Коментари Харесай

Кристиан Шмид: Политиката на Додик е предизвикателство за Дейтънското споразумение

Сепаратистката политика на босненския сръбски водач Милорад Додик е основно предизвикателство за Дейтънското съглашение , поставило завършек на етническата война в Босна от 1992-1995 година, сподели в изявление в сряда висшият представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина (БиХ) Кристиан Шмид, представен от Ройтерс.

Додик, който е президент на Република Сръбска в състава на БиХ, от дълго време се застъпва за отделянето на доминирания от сърби район от БиХ.

" Той не приема Босна и Херцеговина, той дава ускоряване, което е безусловно неправилно ", сподели Шмид, някогашен министър от немското държавно управление, който работи като интернационален висш представител, претрупан с гражданското използване на Дейтънското спокойно съглашение от 1995 година

" Това е заплаха ", сподели Шмид, който като висш представител е и главен интерпретатор на мирните споразумения и има пълномощия да постанова закони и да уволнява длъжностни лица, считани за възпрепятстващи мира.

Дейтънските съглашения разделиха страната, в която над 100 000 души бяха убити по време траяла три години и половина война, на две самостоятелни области, Република Сръбска и Босненско-хърватската федерация, свързани посредством едва централно държавно управление.

, откакто той подписа два закона, които Шмид беше отменил за нарушение на конституцията и изискванията на мирното съглашение.

Миналия месец Додик, проруски политик и считан за доближена на Владимир Путин забрани на Шмид, който съгласно него не е законен делегат, защото не е бил утвърден от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, да влиза в района, до момента в който неговите поддръжници започнаха митинги против обвиняването му на административните граници сред двамата райони под мотото " Границата съществува ".

" Той (Додик) си играе с Република Сръбска, като че ли не е имало Дейтънско съглашение, а това е предизвикателство и е рисково, ние не можем да продължаваме това ", сподели Шмид.
 Додик отива на посещаване в Русия през ноември
Додик отива на посещаване в Русия през ноември

Президентът на Република Сръбска е прочут съдружник на Путин

Върховният представител предизвести, че Додик може да се окаже със своите хора в нещо като Приднестровието, отпратка към проруския район на Източна Молдова, който се отдели през 1992 година, само че към момента не е приет от интернационалната общественост.

Той също по този начин сподели, че интернационалните сътрудници, които договарят за интеграция на БиХ с Европейския съюз, не би трябвало да договарят с националиста Додик по съществени въпроси.

" Силно имам вяра в европейската интеграция, само че не в изискванията, закрепени от Додик, а в европейските стандарти ", сподели Шмид.

Той също по този начин предизвести против намесата на прилежащите Хърватия и Сърбия във вътрешните въпроси на БиХ и сподели, Русия като съдружник на Сърбия също може да играе разрушителна роля.
 И Додик потегля по стъпките на Путин със закон за
И Додик потегля по стъпките на Путин със закон за " задграничните сътрудници "

Република Сръбска става все по-авторитарна, счита опозицията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР