Селото е известно с пъстрите чорапи, в които е запечатан

...
Селото е известно с пъстрите чорапи, в които е запечатан
Коментари Харесай

Откриха българския Стоунхендж край Осиково

Селото е известно с пъстрите чорапи, в които е запечатан скришен код Археолозите търсят отговор за какво в светилището има тежести от тъкачен стан Доказват с геомагнитни замервания  енергийната аура на мястото
Ритуален каменен кръг беше открит при разкопките на тракийско светилище над девинското село Осиково. Древното мегалитно оборудване е тип кромлех и е третият, открит в Родопите. Другите два са до селата Долни Главанак и Старо Железаре. Кромлехът съставлява побити в земята камъни, заредени с сила, чиято мощ е останала непокътната в продължение на хилядолетия. Наименованието е в превод от бретонски -  crom е кръг, а lech- камък. Кромлехи има на разнообразни места в Гърция и Турция, както и у нас, само че не са толкоз добре непокътнати.Българският Стоунхедж край Осиково е ритуален каменен олтар. Това е скално светилище, където са почитани Богът Слънце и скалата като реминисценция на Богинята майка. Изградено е от пътека от грижливо подредени идентични по величина камъни, която приключва с каменен кръг. В кръга са разчистени три пласта от фрагментирани керамични съдове и 18 тежести от отвесен тъкачен стан, споделя археологът Христина Вълчанова, началник на разкопките, написа " Марица ".Разкопките на светилището са се провели тази година за втори сезон по контракт с РИМ - Смолян, като напълно са финансирани от Община Девин. Светилището се намира на скален връх над село Осиково в едно от разклоненията на рида Чернатица и е намерено при теренни обхождания на Вълчанова през 2018 година Намира се на 1800 м надморска височина и заема билото на скален зъб с повърхност към 150 кв м. През първия сезон там са открити ритуални структури, свързани с обредните практики, осъществявани от локалното тракийско население. " В каменните структури намерихме скупчвания от разнообразни предмети като блага и керамика - фрагменти от съдове, в които

античните са оставяли храна в подарък на силите, които са почитали

Това лято разкопките бяха къси заради лимитираните средства, но резултатите са основни. За пръв път бе открита каменна конструкция, особено направена за ритуали, осъществявани на върха ", споделя още Вълчанова.  Древните са дарявали скъпи за тях персонални предмети, в които са кодирали молитвите си. Така да вземем за пример мъжете са оставяли свое оръжие, а дамите - украшения или " женския " инвентар от къщите си - тежести за тъкачен стан, прешлени за вретено и мъниста, копия на олтари.Откритието, което слага голяма мистерия, са тъкмо тежестите от отвесен тъкачен стан, 18 на брой, подредени грижливо в каменния кръг. " Тези тежести са натоварени с избрана семантика за античните жители на планината, която през днешния ден ние мъчно бихме обяснили ", разяснява археологът. Тя прави откритието на ритуалния кръг, разкривайки последователно пътеката към него. " Мислехме, че е част от оградна стена, която маркира свещеното пространство, само че се оказа пътека към този обреден кръг. Струпване на толкоз доста тежести не ми е известно да е откривано в друго светилище като ритуал ", уточни Вълчанова. " Древните хора са били по-сензитивни и са избирали чисти места с позитивен геомагнитен градиент за свои светилища ", твърди Вълчанова.Предстои да се създадат геомагнитни замервания, с цел да се потвърди, че и това светилище е на такова мощно енергийно място.

Сред откритията има и голям брой декорации, глинени ритуални питки

ножчета и други В подножието на връх Модър е открит остарял рудник и това, съгласно археолозите, е съображение за гъстотата на селищната мрежа през I хиляди прочие Хр. в региона на село Осиково. В землището на селото са открити над 40 обекта - некрополи, селища, които потвърждават, че регионът е бил извънредно гъсто обитаем. Непосредствено под откритото светилище на върха има две селища от разнообразни столетия. На мястото на разкопките археолозите откриват две скупчвания на голям брой фрагменти от съдове. Проучванията демонстрират, че светилището е било известно през цялата желязна ера. Към тази догадка водят и находките от над 13 500 керамични парчета с тегло 590 кг. Най- остарялата тракийска керамика е служела за религиозни окултни обреди.

Късовете са с плоска форма и имат спираловидни изображения

или дълбоки дупки, редени в избран ред. Такава керамика е открита в целия регион към селото.  Тъй като мястото се изследва неотдавна, иманярите са работили много интензивно и са вадили монети от разнообразни столетия. За античните предшественици на осиковчани - трайското племе беси, приказва един бит, който се чества всяка година от локалните, наименуван " Мешкяре ". Той е обвързван с култа към Дионисий, огъня и прогонването на злите сили.Осиково си има и формален уебсайт osikovo.eu. В него в детайли е разказано за археологията в региона. Останките са от разнообразни столетия. Християнството настава в Родопите с въздействието на Византия. Над селото има остатъци от късноантична базилика.

Старите хора я назовават " Чьорквата " и споделят, че тя е " орумска ", т.е. римска

Откритието на тракийското светилище с неговата магнетична аура сигурно ще способства още повече за туристическия интерес към Осиково. Самото село обаче и до момента е известно с ягодите и неповторимите си пъстри чорапи, в които има запечатан скришен код. Дали античните, които са подредили тежестите за тъкаческия стан в ритуалния каменен олтар, не са оставили кода за шарките и той не е липсващ през хилядолетията? Така или другояче, дамите в Осиково плетат пъстрите си чорапи обичайно по няколколко претекста и кодът се предава от остарели на млади.Осиковчани са сигурни, че са наследници на бесите, само че през 6 век тук се заселват славяни, а в края на 7 и 8 век по тези места се откриват някои родове на античните българи. Доказателство за това изказване били локалните семейства Шикови, Джурови, Джиджови, Маджирови, Бомови, Зампурови, които са рядко срещани на други места. По оскъдните исторически документи и по разнообразни предания се знае, че в Осиково популацията е било християнско до 1670 година, когато селото е помохамеданчено дружно със село Тъмраш и всички околни села.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР